Beeld Turkse leger.

Turkije valt PKK-doelwitten in Irak en Syrië aan: "Grotten en bunkers vernield, 20 terroristen gedood"

Turkije heeft afgelopen nacht een dertigtal doelwitten van de PKK in Syrië en Irak aangevallen. Daarbij zou infrastructuur vernield zijn en zouden zeker 20 PKK-strijders gedood zijn. De Turkse aanval van vannacht is een reactie op een eerdere aanval op een Turkse militaire basis in het noorden van Irak, waarbij 9 militairen omkwamen.

Volgens het Turkse ministerie van Defensie sloeg het Turkse leger in het noorden van Irak toe in Metina, Hakurk, Gara en Qandil. Over de doelen in Syrië werden geen details gegeven.

Bij de aanvallen - een combinatie van luchtaanvallen en acties van grondtroepen - zijn volgens Turkije grotten, bunkers, schuilplaatsen en olie-installaties vernield die gebruikt werden door strijders van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Het ministerie van Defensie heeft het op het socialemediaplatform X over 29 verschillende doelwitten. Bij de aanvallen zouden volgens het ministerie ook zeker 20 PKK-strijders gedood zijn.

Meer dan 100 arrestaties

De aanvallen op doelwitten in Irak en Syrië zijn een reactie op een aanval door PKK-strijders op een Turkse militaire basis in het noorden van Irak, dat ook wel Iraaks Koerdistan wordt genoemd. Daarbij kwamen 9 Turkse militairen om het leven.

Volgens het ministerie van Defensie waren de aanvallen van afgelopen nacht bedoeld om de "terroristische aanvallen tegen onze bevolking en onze veiligheidsdiensten te elimineren" en "de veiligheid aan de grens te verzekeren".

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken kondigde ook aan dat afgelopen nacht in 32 verschillende provincies in Turkije meer dan honderd mensen zijn opgepakt, omdat ze banden zouden hebben met de PKK.

Vrees voor onafhankelijk Koerdistan

Turkije valt wel vaker doelwitten in Irak en Syrië aan, die volgens Turkije gelinkt zijn aan de PKK, een Koerdische afscheidingsbeweging die begin jaren 1980 de wapens opnam tegen de Turkse overheid. Turkije beschouwt de PKK als een terreurorganisatie, net als de Verenigde Staten en de Europese Unie. In Turkije is de PKK verboden.

Turkije heeft al lange tijd meerdere militaire basissen in Iraaks Koerdistan, om te kunnen strijden tegen Koerdische militanten in die regio. En dat zeer tegen de zin van de regering in Bagdad. De Turkse basissen zijn op hun beurt geregeld het doelwit van aanvallen van PKK-strijders. Eind december kwamen bij twee andere aanvallen nog 12 Turkse militairen om.

Daarnaast valt Turkije ook geregeld doelwitten van Koerdische strijders in Syrië aan. Turkije beschouwt zowel de Koerdische milities in Irak als die in Syrië als de vijand en is bevreesd dat als de Koerden in zowel Syrië als Irak te sterk worden, ze samen met de Koerden in het zuidoosten van Turkije een onafhankelijke staat zouden willen oprichten.

De Verenigde Staten zien dat enigszins anders. De VS beschouwt de Koerdische militie YPG in Syrië namelijk als een bondgenoot in de strijd tegen IS.

Meest gelezen