© Jimmy Kets

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) stelt Sint-Niklase asbestbedrijf SVK in gebreke

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) stelt het asbestbedrijf SVK uit Sint-Niklaas in gebreke, meldt ze zaterdag in een persbericht. Ze wil het bedrijf zo aanmanen zijn verantwoordelijkheid te nemen en “specifieke opkuisoperaties” te ondernemen.

mtm
Bron: BELGA

Wat betreft Demir moet SVK ook opdraaien voor zijn aandeel in de verspreiding van asbest. Hoe hoog de financiële eis in de ingebrekestelling is, zegt Demir niet vanwege “mogelijke gesprekken”.

Het Sint-Niklase bedrijf bestaat al sinds 1905, en produceerde tot 1998 asbestmaterialen, hoewel al in de jaren 60 wetenschappelijke consensus bestond over de gezondheidsrisico’s van de blootstelling aan asbest. Volgens de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM is SVK verantwoordelijk voor 15 procent van het in Vlaanderen geproduceerde en vandaag aanwezige asbestcement. Tot ongeveer vijf jaar geleden beschikte SVK ook over een asbeststort. 

Volgens Demir zijn er nu signalen dat het bedrijf een vennootschapsrechtelijke herstructurering van de NV SVK plant. Met de ingebrekestelling wil Demir voorkomen dat SVK de dans ontspringt en de opkuis van vervuiling afwentelt op de belastingbetaler.

Ten laatste op 31 januari wil Demir van SVK “een duidelijk plan van aanpak te krijgen voor de nakoming van zijn bodemsaneringsverplichtingen, alsook een financiële tegemoetkoming voor het aandeel van het bedrijf in de verspreiding van asbest in Sint-Niklaas en de rest van Vlaanderen”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer