Photo News
Volledig scherm
© Photo News

Geen rol meer voor koning en deadline op regeringsvorming: Groen zet deur op kier voor staatshervorming met opvallende ideeën

Een federale kieskring, bevoegdheden herfederaliseren en de koning buitenspel zetten bij de regeringsonderhandelingen: het zijn enkele opvallende ideeën van Groen en Ecolo voor een nieuwe staatshervorming. “Het verhaal van België is nog niet af. Als je echt wil samenwerken, kan er veel.”

169 reacties

  • Balian Butler

    3 maanden geleden
    Koning aan het hoofd van 1 Federale regering met beperkt aantal leden. Afschaffen van Kamer, Senaat en "Volksvertegenwoordigers". Weddes van Koningshuis en alle regeringsleden halveren en geen andere voordelen of cumulaties meer & geen steun/liefdadigheid meer voor (oorlogs) landen of buitenlandse rampen/situaties. Streng, onafhankelijk toezicht op alle uitgaven. Binnen een 10-tal jaren is België gegarandeerd volledig schuldenvrij!
  • Hubert Vanmechelen

    3 maanden geleden
    Als je echt wil samenwerken kan er veel !? Hangt ervan af. Als iedereen hetzelfde denkt en wil. Maar als het op compromissen moet aankomen kan er weinig tot niets naar gelang het aantal mensen aan de tafel. 🤭 België 7, Europa 27, moet er nog een tekeningetje bij !?
  • Vincent Verbruggen

    4 maanden geleden
    1 federale regering met de koning op kop . De koning moet elke partij in het geregel houden , kijk maar naar de staatsschuld van 505 miljard . Geen subsidies meer , enkel uitgaven die zeer noodzakelijk zijn in België. De lonen van ministers halveren met dezelfde percentage sociale lasten en bedrijfsvoorheffing. Gecontroleerde uitgaven. De staatsschuld moet naar beneden en geen € naar boven
  • Geert Verschelde

    4 maanden geleden
    De Groenen willen één Federale kieskring. Nu is er toch één Federale kieskring, want iedere partij kan overal opkomen in het land. Zie als voorbeeld N-VA die erover denkt om ook in bepaalde gebieden van Wallonië kieslijsten in te dienen. Natuurlijk als je de Kiesdistricten doet verdwijnen, verlies je ook de spreiding van kamerleden over het land. Zo zou je kamerzetels in niet dicht bevolkte gebieden verliezen ten opzichte van sterk bevolkte gebieden, zoals grote steden.
  • guido Leurelle

    4 maanden geleden
    groen zorg eerst dat jullie de kiesdrempel halen