Eddy schonk in naam van de Heemkundige Kring een unieke fles heksenlikeur.© LEN

Er bestaat maar één fles van: drankje van Kozense heks gaat onder de hamer

Zaterdag 13 januari stond in de kerk van Kozen een Sint-Antoniusviering op het programma. Aansluitend werden er offergaven per opbod verkocht. De Heemkundige Kring schonk een unieke fles heksenlikeur, opgedragen aan een heks uit Kozen.

Luc Engelbos

Sint-Antonius, de patroonheilige van zowel slagers als varkens, wordt ieder jaar gevierd in de Sint-Laurentiuskerk van Kozen. Vroeger werden na de viering heilige offergaven per opbod verkocht, zoals onder meer een varkenskop. Die varkenskop zit er al jaren niet meer bij, maar inwoners van Kozen schenken nu heel wat lekkere dingen: zelfgebakken wafels en taart bijvoorbeeld, maar ook kisten fruit of zelfs geestrijke dranken. Zoals Eddy Cox uit Nieuwerkerken, hij bracht een wel heel bijzondere fles met zelfbereide likeur naar de viering.

“Dit is eigenlijk een gift in naam van de Heemkundige Kring Nieuwerkerken. We wilden al langer iets speciaals doen, en deze Sint-Antoniusviering was daar een goede gelegenheid voor”, vertelt Eddy. “Ik heb een fles likeur gemaakt die is opgedragen aan Lieske Russelen, ook wel bekend als de heks van Kozen. Lieske leefde in de zestiende eeuw in Kozen, ze werd ervan verdacht een heks te zijn. Daarom werd ze aan het zogeheten godsoordeel onderworpen. Ze werd met handen en voeten gebonden in de vijver van het kasteel van Wijer gegooid. Volgens de overlevering zonk Lieske niet geheel onder water, en dat zou betekenen dat ze een heks was. Vervolgens werd ze negen dagen lang gefolterd tot ze uiteindelijk bezweek en bekende een heks te zijn. Op 8 mei 1593 werd Lieske terechtgesteld in de Bergstraat in Kozen, waar toen ook een galg stond. Eerst werd ze gewurgd door de beul, daarna belandde ze op de brandstapel” zo vertelt Eddy het trieste verhaal.

Schoolkinderen in traditionele klederdracht bezorgden de hoogste bieders hun aankopen.© len

Geheime ingrediënten

“Dit zijn waargebeurde feiten hé, die hier plaatsvonden eind zestiende eeuw. Het gaat hier dus om een stukje Koezense geschiedenis, net zoals de Sint-Antoniusviering. Dat sluit helemaal aan bij de activiteiten waar we als heemkundige kring mee bezig zijn. Daarom ook dat we als vereniging ons steentje willen bijdragen door nu deze fles te schenken, opgedragen aan Lieske.” Wat er precies in de likeur zit? “Dat recept is een geheim”, lacht Eddy, “maar ik heb er wel verschillende kruiden in gedaan. De likeur heeft enkele weken kunnen trekken en is nu zo ongeveer 35 graden sterk. En het is een uniek flesje, want ik heb er maar één van gemaakt”, zo besluit Eddy.

Zaterdag was het dan zover. Liefst 250 Kozenaren zakten af naar Sint-Laurentiuskerk voor de zaterdagavondmis. Onder het beeld van Sint-Antonius stonden alle geschonken offergaven uitgesteld. Veel gebak, fruit, hapjes en een indrukwekkende collectie geestrijke dranken. Al dat lekkers ging onder de hamer, en dat vaak voor indrukwekkende bedragen. De gewiekste veilingmeester Patrick Jacobs joeg de prijzen de hoogte in: een doos eitjes voor 15 euro, een brood van 25 euro of een taart van 80 euro, het passeerde allemaal de revue. Zoals verwacht werd de heksenlikeur het duurste stuk met een hoogste bod van 100 euro. De veilig leverde uiteindelijk een totaalbedrag van 3.800 euro op. Die opbrengst gaat naar goede doelen in de parochie, zoals een ontbijt voor 75-plussers dat wordt georganiseerd in mei. Veel van al dat lekkers werd meteen ter plaatse geconsumeerd en de jenever vloeide rijkelijk.

© len

© len

© len

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer