Tot -48 graden (en het voelt nóg kouder): Vlamingen getuigen over ijzige kou in Canada

Tot -48 graden, met een gevoelstemperatuur van -56 graden. Delen van Canada en de Verenigde Staten kreunen onder een ijzige koude. "Als je inademt door je neus, slaan je neusvleugels meteen dicht", getuigt een Vlaams koppel ter plaatse. 

Het is bibberen en klappertanden op verschillende plaatsen in de Verenigde Staten en Canada, met temperaturen die -  afhankelijk van de plek - zakken tot -30, -40 en zelfs -50 graden Celsius. 

Onder meer het westen van Canada wordt zwaar getroffen. Daar kunnen de Vlamingen Jolien Neybergh en Kevin De Poorter van meepraten. Het koppel woont al vier jaar in Manning, in de provincie Alberta, waar het momenteel -48 graden is. "Al ligt de gevoelstemperatuur nog een stuk lager, met -56 graden."

De hele natuur is bevroren
Gisteren toonde de thermometer van de auto -40 graden

"Eind december was het hier nog gemiddeld 0 tot 5 graden Celsius, wat ongewoon warm was voor de tijd van het jaar", zegt Neybergh. "In twee weken tijd is de temperatuur hier dus met 50 graden gedaald."

En dat veroorzaakt problemen. "We leven hier in een ouder huis op een boerderij. De laatste 24 uur is de elektriciteit twee keer uitgevallen, waardoor de waterleiding bevroren is geraakt. Ondertussen is ook onze verwarming uitgevallen. Een loodgieter komt alles weer oplossen, maar het is hier toch al spannend geweest."

Het ijs op de ramen toont de koude aan

In Canada zijn ze wel wat gewoon, als het over koude in de winter gaat. In de regio Alberta ligt de gemiddelde temperatuur in de winter vaak een stuk onder het vriespunt, met hier en daar een dag met extreme temperaturen. "Maar dat het zo koud blijft overdag, dat hebben we de laatste vier jaar nog niet meegemaakt", zegt het koppel. 

Door de koude is het ook een pak rustiger op straat. "Veel mensen blijven binnen", zegt De Poorter. "De koude doet dan ook pijn aan het gezicht. Als je inademt door je neus, lijkt het alsof je neusvleugels meteen dichtslaan. Het is moeilijk te beschrijven."

"Het leven gaat hier wel gewoon door", benadrukt het koppel. "Al is het een stuk moeilijker. Heel wat restaurants zijn gesloten, busritten worden ingekort, de banen zijn gladder en auto's raken veel moeilijker of niet aan de praat."

BEKIJK - Dat het niet makkelijk is om de auto aan de praat te krijgen in deze temperaturen, zo tonen Jolien en Kevin:

Videospeler inladen...

De extreme koude zou nog het hele weekend aanhouden in de VS en Canada. Vanaf volgende week zou het op sommige plaatsen wat minder koud moeten worden. 

Meest gelezen