Loena Hendrickx pakt goud op EK kunstschaatsen, brons voor Nina Pinzarrone: “Deze zomer dacht ik nooit meer m’n niveau te halen”

België heeft geschiedenis geschreven op het EK kunstschaatsen in het Litouwse Kaunas. Loena Hendrickx pakt op 24-jarige leeftijd haar eerste gouden medaille op een groot tornooi. Het absolute hoogtepunt van haar carrière en een historische prestatie voor ons land. Het is de eerste keer dat een landgenoot een gouden medaille pakt op een Europees of wereldkampioenschap in het kunstschaatsen. Dat met Nina Pinzarrone (brons) nog een Belgische mee het podium op mocht, maakte het alleen maar mooier.

Maarten Delvaux in Kaunas

Vlak na de competitie kreeg Loena Hendrickx het woord. “Ik heb er geen woorden voor. Ik ben zó gelukkig... Ik heb zo hard gewerkt”, waarop de tranen de bovenhand namen. “Nu komen de emoties natuurlijk”, aldus Hendrickx. “Het was een zware dag. Ik had best wat zenuwen voor deze vrije kür. Ik stond onder grote druk, maar het is goed gekomen. Ik heb nooit zo hard genoten als hier op dit ijs.”

© REUTERS

Beyoncé’s ‘Break my soul’ zal vanaf nu voor eeuwig en altijd geassocieerd worden met het eerste kunstschaatsgoud voor België. Het was op die tonen dat Loena Hendrickx zich naar de Europese titel wist te schaatsen. Ze eindigde haar vrije kür aan de jurytafel, één arm op de rand en de andere in de lucht. Hoewel er nog twee meisjes na haar kwamen, zie je ze daar al denken: dit is binnen. Een nagenoeg foutloze vrije kür bezorgde haar deze triomf.

Nadat ze donderdag al de beste korte kür had neergezet, was het vandaag eigenlijk voor de belangrijkste opdracht om foutloos te blijven. En dat lukte voor Hendrickx. Ze gaf haar gouden positie niet meer uit handen in de vrije kür. Ze kreeg voor haar oefening 138,59 punten en bracht haar totaal daarmee op 213,25 punten (pr 221,28 ptn).

© REUTERS

Vorig jaar eindigde Hendrickx op het EK in het Finse Espoo als tweede achter Anastasiia Gubanova, een Russische die voor Georgië uitkomt. Die strandde dit keer op de tweede plaats met 206,52 punten. Hendrickx heeft ook twee WK-medailles in de kast, zilver uit 2022 en brons uit 2023.

LEES OOK. Mama van Loena Hendrickx na gouden medaille: “Jammer dat overleden schaatsvriendin Lotte dit niet kan meemaken”

Hendrickx: “Ik ben blij dat ik een doorzetter ben”

“Dit betekent heel veel voor mij. Ik heb er superhard voor gewerkt en echt toegeleefd naar dit moment. Het is dan heel mooi om mijn droom te realiseren. De druk was er, ik had stress en ik wilde het voor mezelf goed doen”, zo is de eerste reactie van Hendrickx na haar gouden medaille, waarna ze even moet slikken. “Ik zou graag iemand heel belangrijk willen vermelden. Ik heb na de korte kür het nieuws te horen gekregen dat iemand waarmee ik vroeger veel heb getraind, is overleden. Ik wil deze zege aan haar opdragen”, aldus een emotionele Hendrickx.

Vorig jaar greep ze nog naast de gouden medaille op het EK, dit jaar wilde ze niets aan het toeval overlaten. “Ik wilde dit jaar alles op alles zetten, zodat niets mij kon afleiden. Ik wilde er echt voor gaan, ik heb zó hard getraind, ben zó moe geweest. Om dan hier te staan en de Europese titel te winnen, dat is gewoon heel gek. Ik ben superblij.”

Wat deze titel nog mooier maakt, is dat het enkele maanden geleden absoluut niet vlot liep bij onze 24-jarige landgenote. “Ik heb hele moeilijke momenten gekend deze zomer, waarop ik echt dacht dat ik nooit meer m’n niveau zou halen. Het lukte niet en ik was maar aan het proberen en proberen. Ik had extra motivatie: ik warmde langer op, trainde langer, deed meer sprongen. Maar het kwam er niet uit. Ik ben blij dat ik een doorzetter ben en dat ik alles heb gedaan om terug te komen. En hier sta ik dan.”

Bronzen Pinzarrone

Voor de pas 17-jarige Pinzarrone is het de eerste EK-medaille. Zij kreeg in de vrije kür 132,59 punten en eindigde met 202,29 punten, een verbetering van haar persoonlijk record (198,80 ptn). Na de korte kür stond ze nog tweede.

LEES OOK. 17-jarige Pinzarrone is “waanzinnig trots” op bronzen EK-medaille, maar heeft dinsdag al examens: “En ik heb niet veel kunnen studeren”

© REUTERS

© AP

© REUTERS

© AP

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Andere sporten