Sint-Andrieswijk kreunt onder vele Airbnb’s: “Het drijft mensen uit hun appartement en zorgt voor overlast”

Antwerpen -

De stuurgroep van de Antwerpse wijk Sint-Andries wil dat er meer controle komt op Airbnb’s in de buurt. “Steeds vaker worden appartementsgebouwen verkocht aan vastgoedinvesteerders die de panden dan verhuren als Airbnb”, zegt de voorzitter van de stuurgroep, Nico Volckeryck.

Jan Bartosik

“Recent nog kwamen we te weten dat iemand die al veertig jaar in de wijk woont en een bekend figuur is onder de buren gedwongen zijn appartement moet verlaten omdat ze er Airbnb’s in gaan onderbrengen”, vertelt Nico Volckeryck. “Dit is pure commerce, zonder enige controle.”

De stuurgroep van de wijk in het hartje van de stad wil dat er meer controle komt op de bestaande Airbnb’s en dat er geen Airbnb-adressen meer bijkomen. “Het is toch te gek voor woorden dat onze hotels het moeilijk hebben om hun kamers te vullen en honderden regeltjes moeten volgen, terwijl iedereen zomaar zijn flat kan verhuren via Airbnb? Begrijp ons niet verkeerd, we hebben niets tegen het gezin dat de extra kamer in huis aan toeristen aanbiedt. Wij willen dat de haast systematische omvorming van woningen tot Airbnb’s wordt aangepakt. Mensen worden uit hun huis gezet, dat kan allerminst de bedoeling zijn. Die mensen komen vaak dan ook nog eens op de nu al zwaar onder druk staande sociale woningmarkt terecht.”

Feestje

Ook de overlast die toeristen in de vele Airbnb’s in de wijk veroorzaken, zijn een doorn in het oog. “Naast geluidsoverlast, is er ook het veiligheidsaspect”, zegt Volckeryck. “In een hotel weet je exact hoeveel mensen er op een bepaald moment logeren, in een Airbnb is dat vaak niet het geval. Twee mensen boeken de flat, maar geven er een feestje voor pakweg twintig personen. Stel dat daar brand uitbreekt, hoe ga je ooit weten of iedereen veilig is als je nog niet eens weet hoeveel volk er in het gebouw is?”

Nico Volckeryck, voorzitter van de stuurgroep Sint-Andries.© Dirk Kerstens

Volckeryck wil daarom overleg met de lokale politiek. “We hebben al samengezeten met schepen Koen Kennis”, vertelt hij. “Wij vragen dat er een maatschappelijk debat gevoerd wordt en dat er quota worden opgelegd, zodat er niet steeds meer Airbnb’s bijkomen. In Gent, bijvoorbeeld, mag je een Airbnb maar dertig dagen per jaar verhuren. Zoiets zou ook in Antwerpen geen slecht idee zijn. Wij hopen dat de Antwerpse gemeenteraad zich hierover zal buigen.”

Volgens de stuurgroep zijn er momenteel zeshonderd Airbnb’s in het centrum van Antwerpen. “En dan zijn er nog mensen die via onderverhuring hun stek aanbieden, terwijl dat natuurlijk illegaal is. Hoeveel dat er zijn weten we niet. Daarnaast horen we dat zulke plekken ook vaak gebruikt worden voor illegale prostitutie. Dit moet stoppen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen