De Wever herhaalt premierambitie, maar zwijgt over Vlaams Belang: “Alleen een sterke N-VA kan het rotten stoppen”

Bart De Wever herhaalt op de N-VA-nieuwjaarsreceptie in Mechelen zijn ambitie om snel na de regering premier te worden van een zakenkabinet. Over Vlaams Belang rept hij met geen woord.

Arnout Gyssels

2024 moet het jaar van de grote confederale omslag zijn, dat zweert N-VA-voorzitter Bart De Wever in elke sortie. Een deal met de PS van Paul Magnette is dan onvermijdelijk. Niet dat je daar veel van merkt in zijn speech op de traditionele nieuwjaarsreceptie van zijn partij. Als vanouds vaart De Wever snoeihard uit tegen al wat Waals rood is.

“Het discours van de PS is hallucinant, maar het heeft wel het voordeel van de duidelijkheid: zolang er nog één euro op een Vlaams spaarboekje staat, zal de PS vastklampen aan het status quo.” PS wil niet weten van hard werken, dat is voor de Vlamingen. Werklozen sanctioneren doen ze niet. Illegale vreemdelingen zouden sociale rechten moeten kunnen opbouwen. En economische groei hoeft ook al niet.

© BELGA

En ook Vivaldi moet het zoals gewoonlijk ontgelden. “Als wanbeleid een sport was, dan stond Vivaldi in alle disciplines op het podium van het Europees Kampioenschap: Goud voor belastingen op arbeid, goud voor schuldaangroei, zilver voor hoogste overheidsuitgaven, zilver voor slechtste begroting, brons voor laagste economische groeiverwachting.”

Over die rivaal op rechts, het Vlaams Belang, rept De Wever met geen woord. Een boksmatch met VB-voorzitter Tom Van Grieken opzoeken, daar ziet hij precies weinig heil in. Nochtans zal hij die partij wel moeten kloppen om de grootste te blijven in Vlaanderen. En dat is en blijft toch de ambitie. “We gaan alles op alles zetten om dit land eindelijk naar een omslag te brengen. En daarvoor moet de N-VA de leidende kracht in het noorden zijn. Als ons dat lukt, als we dat vertrouwen krijgen, dan wil ik daarvan de leiding nemen. Niet omdat het mijn brandende persoonlijke ambitie is. Maar wel omdat mijn hart klopt waarvoor het uwe klopt: voor Vlaanderen en Welvaart.”

© BELGA

Voor de camera’s van de tv’s herhaalt hij het nog eens. Hij is bereid om premier te worden van een zakenkabinet, een kleine ploeg die orde op zaken moet stellen qua begroting. “Als ik het niet doe, dan wordt het Paul Magnette”, zei hij. “Maar nooit meer Vivaldi. Nooit meer een premier die kiest voor zijn eigen carrière.”

Daarnaast zette De Wever nog al zijn lijsttrekkers voor het verkiezingsjaar in de bloemetjes, onafhankelijk lijsttrekker Jean-Marie Dedecker incluis. De traditionele DJ-set is dit jaar van de hand van Anneleen Van Bossuyt, de Oost-Vlaamse Kamerlijsttrekker. Zij draaide Kernkraft 400 van Zombie Nation, Erop of Eronder van Pommelien Thijs en – natuurlijk – Vlaanderen boven van Raymond van het Groenewoud.

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER