KMI waarschuwt voor gladde wegen: langzaam verkeer in Antwerpen en Limburg door verse sneeuw

Het KMI waarschuwt vanochtend voor gladde wegen en fietspaden. Het wordt wisselend tot zwaarbewolkt en lokaal kunnen winterse buien vallen, vooral in het noordoosten van het land. Door verse sneeuw gaat het op dit moment op veel wegen langzaam, vooral in het noorden van de provincies Antwerpen en Limburg.Ā Ook in Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en Brussel is (smeltende) sneeuw mogelijk.

Vandaag bereiken winterse buien vanaf de Noordzee onze streken. Op heel wat wegen, vooral in het noorden van Antwerpen en Limburg, verloopt het verkeer langzaam door verse sneeuw.Ā In de Ardennen verwacht het KMI enkele centimeters sneeuw, maar ook in Vlaanderen en Brussel kan in de loop van de dag nog meer (smeltende) sneeuw vallen. Aan zee valt er voornamelijk regen.

De maxima liggen tussen -3 graden in de Hoge Venen +3 graden in de overige streken. In VlaanderenĀ geldt code geel voor gladheid in de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Ook in Brussel waarschuwt het KMI voor gladde wegen en fietspaden.

BEKIJK - Nu er winterse buien voorspeld zijn, wordt niets aan het toeval overgelaten (VRT NWS Journaal, 14 januari):

Videospeler inladen...

Omdat de wegdektemperaturen in heel Vlaanderen onder nul kunnen gaan, is het overal uitkijken voor lokale gladheid

Agentschap Wegen en Verkeer

"Op plaatsen waar er winterse neerslag valt, is het zeker opletten op de weg", waarschuwde het Agentschap Wegen en Verkeer gisteren al. "Maar omdat de wegdektemperaturen in heel Vlaanderen onder nul kunnen gaan, is het overal uitkijken voor lokale gladheid."

Het Agentschap vraagt weggebruikers dan ook goed op te letten als ze de weg op gaan. "De strooidiensten volgen de toestand van de wegen en fietspaden nauwgezet op. Waar nodig, rijden de strooiwagens uit."

Kluisbergen - zondag 14 januari (foto: Robin Vanheuverswyn)

Komende dagen nog meer (smeltende) sneeuw

Vandaag is het wisselend tot zwaarbewolkt met winterse buien. De meeste buien vallen in de noordoostelijke landshelft. In Midden-BelgiĆ« zijn het eerder buien van smeltende sneeuw of zelfs sneeuw, in de Ardennen verwachten we enkele cm verse sneeuw. In het westen en zuidwesten is het vaak droog.Ā 

Vanavond is het wisselend tot soms zwaarbewolkt met nog buien die vooral de noordoostelijke landshelft treffen. In het binnenland en in de Ardennen verwacht het KMI sneeuw. In de streken nabij de Franse grens wordt het droog. In de loop van de nacht neemt de buienneiging stilaan af en wordt het ook in het centrum grotendeels droog. Aan het einde van de nacht is het overal droog.Ā De minima liggen tussen -4 en -8 graden in de Ardennen, tussen -2 en -5 graden in het centrum en rond 0 of -1 graad aan zee.

Smeltende sneeuw in Gentbrugge - zondag 14 januari

Morgen wordt het droog met mooie zonnige perioden. In de Ardennen is het 's ochtends wellicht eerst grijs met kans op aanvriezende mist, nadien ontwikkelen er zich ook daar opklaringen. De maxima liggen tussen 0 en -4 graden ten zuiden van Samber en Maas, rond +1 graad in het centrum en +3 graden in de kustregio. De wind is meestal matig uit het zuidwesten in het binnenland en komt eerder uit westelijke richtingen vlak aan zee.

Woensdag schuift een actieve storing vanuit Frankrijk mogelijk geheel of gedeeltelijk over ons land. Het exacte scenario is vooralsnog onzeker gezien de storing gepaard gaat met gevoelig zachtere lucht over Frankrijk, terwijl de koude lucht gehandhaafd blijft over Nederland.

Wellicht krijgen we te maken met sneeuw bij temperaturen rond (of iets onder) het vriespunt. De meeste sneeuw zou in het zuiden en/of het centrum van het land vallen. In het uiterste zuiden is er tijdelijk (aanvriezende) regen mogelijk. De wind waait matig en krimpt naar oost tot noordoost.

BEKIJK - Het meest recente weerbericht van zondagavond:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen