Nu al smeltende sneeuw in Vlaanderen, maar vanaf vanavond krijgen we ander verhaal: “Er komt een trein van buien op ons af”

Archiefbeeld.

Er komt zondagavond vanuit de Noordzee “een trein aan buien” op ons af, meldt NoodweerBenelux. Over de zogenaamde ‘sneeuwbom’ die voor woensdag is voorspeld, bestaat nog veel onduidelijkheid: “Een tricky situatie.”

Michaël Temmerman

Op sommige plaatsen in Vlaanderen is er zondagvoormiddag al wat sneeuw uit de lucht gevallen. Die zal echter meer dan waarschijnlijk niet blijven liggen. “In de loop van de dag zal de intensiteit van de buien wat afnemen en zal de sneeuw smelten”, zegt Nicolas Roose, weerman bij NoodweerBenelux.

Maar vanaf zondagavond wordt het een ander verhaal. “De Noordzee zal vanaf dan fungeren als een soort van kraamkamer voor nieuwe buien die meer en meer een winters karakter zullen krijgen. Er komt een trein van buien op ons af en de provincies Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg komen vanavond en in de loop van de nacht in de ideale positie voor winterse neerslag te liggen”, aldus Roose. “Het zal me niet verbazen als er maandagochtend een sneeuwdekje van 1 tot 3 centimeter ligt in Antwerpen en Limburg en het lokaal erg glad kan zijn. De strooidiensten staan wel paraat, maar toch zou de ochtendspits problematisch kunnen verlopen.”

Ook maandagochtend kan er in het noorden van Vlaanderen nog wat sneeuw vallen en in de Ardennen kan er op de hoogste toppen van de Hoge Venen zelfs 5 tot 10 centimeter sneeuw bijkomen. “In de nacht van maandag op dinsdag gaat het ook opnieuw afkoelen en zal het overal tot vrieskou komen”, zegt Roose. “Op dinsdag zelf zie ik weinig kansen op sneeuw, maar alle winterse neerslag die tegen dan gevallen is, kan dan opnieuw aanvriezen, waardoor het zeker op secundaire wegen opnieuw erg glad kan worden.”

Onduidelijkheid rond ‘sneeuwbom’

De voorbije dagen was er in onze buurlanden heel wat te doen rond een mogelijke ‘sneeuwbom’ die tegen woensdag mogelijk ook op ons land zou afkomen. Voorlopig blijft er echter heel wat onduidelijkheid over bestaan. “De verschillende weermodellen lopen nog heel sterk uiteen en wijzigen nog elk uur”, aldus Roose. “Voorlopig lijkt de grootste focus van de sneeuwzone op het noorden van Frankrijk te liggen, maar in de meest negatieve berekening zouden ook wij 5 tot lokaal zelfs 10 centimeter sneeuw kunnen verwachten, met alle gevolgen van dien. Andere berekeningen plaatsen ons dan weer buiten schot en voorspellen alleen regen. Het is een zeer tricky situatie, want in de komende dagen kan die potentiële sneeuwzone nog makkelijk tientallen kilometers meer naar het noorden of zuiden verschuiven. En wij zitten echt op de grens.”

Ook voor de buurlanden is het nog koffiedikkijken, maar zowel in Duitsland (zeker centraal), het Verenigd Koninkrijk (het zuiden) en Frankrijk (noorden) kan woensdag lokaal mogelijk 10 tot 15 centimeter sneeuw vallen.

Kouder

Wat wel al duidelijker lijkt, is dat het op donderdag en vrijdag allicht opnieuw kouder wordt in Vlaanderen. “Zeker de nachten van woensdag op donderdag en van donderdag op vrijdag zullen mogelijk vrij koud verlopen. Indien het woensdag sneeuwt en als die sneeuw ook blijft liggen, kunnen we in de nachten mogelijk naar minima van -5 tot zelfs -10 graden gaan”, besluit Roose. “Vanaf het weekend zien we consensus bij zowat alle weermodellen dat het weer iets zachter zal worden, maar dan wel met meer kansen op regen en wind.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer