Gent

Pro-Palestijnse demonstranten verstoren Gentse nieuwjaarsreceptie

De officiële nieuwjaarsreceptie van stad Gent is zondag woelig verlopen. Toen burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) wou speechen, trok een groep demonstranten alle aandacht met slogans voor een staakt-het-vuren in Gaza. Negen mensen werden aangehouden door de politie.

Bert Staes

De demonstranten hadden zich opgesteld op de voorste rijen van het publiek onder de stadshal van Gent. Daar kwamen zondag duizenden Gentenaars samen om elkaar een goed 2024 te wensen. Maar toen burgemeester De Clercq het podium op stapte, begonnen demonstranten “Cease fire now” te scanderen en met Palestijnse vlaggen te zwaaien.

De Clercq kon niet beginnen aan zijn speech en riep op tot kalmte, zonder succes. Ook volksfiguur Luk ‘Pierke Pierlala’ De Bruyker probeerde de demonstranten te doen zwijgen. Maar dat had weinig effect. Er klonk boegeroep vanuit het publiek. Buffalo, Buffalo werd gescandeerd.

Burgemeester De Clercq besliste zijn speech toch te geven. Daarin veroordeelde hij namens de Gentenaars de aanval van Hamas en wat hij eerder de “disproportionele reactie” van het Israëlische leger noemde. Die boodschap ging wel verloren, omdat door het gewoel de speech amper te verstaan was.

Na een kwartier duwden politieagenten in burger de resterende groep demonstranten uit het publiek weg. Negen mensen onder hen werd bestuurlijk aangehouden. Dat betekent dat ze vastgehouden worden tot de nieuwjaarsreceptie voorbij is. Er wordt ook een proces-verbaal opgemaakt.

Zaterdag trok ook al een grote manifestatie door Gent om een staakt-het-vuren te eisen in de oorlog tussen Israël en Hamas.