© EPA

Definitief: “slechts” 16 Europese landen (op 48 landen) op WK 2026

Op zijn jaarlijks congres in de Bahreinse hoofdstad Manama heeft de wereldvoetbalbond FIFA dinsdag de definitieve verdeling van de startbewijzen voor het WK voetbal van 2026 bekendgemaakt. Tijdens dat WK zullen voor het eerst 48 landen deelnemen, zestien meer dan in het huidige format.

Europa ziet haar deelnemerstotaal (slechts) opgetrokken worden van dertien naar zestien landen. Het aantal Afrikaanse deelnemers stijgt naar 9 landen, terwijl Azië op 8 deelnemers komt. Noord- en Midden-Amerika en Zuid-Amerika komen beiden op zes deelnemende landen en Oceanië ziet zich verzekerd van één vastliggend ticket.

Hiermee zijn 46 tickets verdeeld. De overige twee deelnemende landen worden bepaald aan de hand van een play-off-toernooi (zonder Europese landen). Die play-offs zullen doorgaan in het gastland van het WK en dienen ter vervanging van de huidige Confederations Cup.

VS, Mexico en Canada nog niet zeker van toekenning

De Verenigde Staten, Mexico en Canada zijn kandidaat om dat fors uitgebreide WK met 48 deelnemers gezamenlijk te organiseren, maar zijn echter (nog) niet zeker van hun zege. Het trio hoopte nochtans op dit congres al zeker te zijn, maar daar stak de FIFA (voorlopig) een stokje voor. Tot 11 augustus 2017 kunnen landen uit Afrika, Zuid-Amerika of Oceanië hun interesse uiten. Europa en Azië werden uitgesloten, aangezien de WK's van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar) al in die continenten doorgaan.

De kans lijkt echter klein dat andere kandidaten zich zullen melden. Marokko werd in de wandelgangen als kandidaat genoemd, maar dat werd niet bevestigd. Met de uitbreiding van het WK van 32 naar 48 landen wordt de organisatie van een WK immers geen sinecure. De gastlanden van het WK van 2026 zullen op het FIFA-congres van volgend jaar verkozen worden.

Definitieve verdeling:

Afrika: van 5 naar 9Azië: van 4/5 naar 8Europa: van 13 naar 16Noord- en Midden-Amerika: van 3/4 naar 6Oceanië: van 0/1 naar 1Zuid-Amerika: van 4/5 naar 6Gastland: 1 (zal afgetrokken worden van quotum van desbetreffend continent)

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer