Raoul Hedebouw
James Arthur Photography

Raoul Hedebouw (PVDA) lanceert campagne met focus op koopkracht en belastingen

PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw wil zich tijdens de komende verkiezingscampagne richten op koopkracht en belastingen. "2024 wordt een belangrijk jaar, zowel in België als in de rest van de wereld", zei hij tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in Anderlecht. Hij haalde daarbij uit naar de Colruyt Group die volgens hem slechts 0,27 procent belastingen zou betalen. De supermarktketen spreekt dat tegen. "Het gaat om 24,8 procent."

Hedebouw trekt bij de verkiezingen van 9 juni de Kamerlijst in de provincie Luik. Hij gaat in het hele land campagne voeren.

De PVDA kiest volgens Hedebouw de kant van de jongeren. "We kiezen dat kant van de werkende klasse, van de kleine zelfstandigen en van iedereen die een andere samenleving wil", benadrukte de voorzitter. 

Hij trekt ook resoluut de kaart van de koopkracht. "Hoe is het mogelijk dat een schoonmaakster vandaag meer belastingen betaalt dan een multinational? Het zijn altijd de kleintjes die de volle pot moeten betalen, de grote vissen ontspringen de dans. Neem nu de Colruyt Group. Die boekte in 2022 liefst 1,8 miljard euro winst. Daarop betaalde ze in totaal 0,27 procent belastingen. 0,27 procent! Wablief?!"

Intussen betalen hardwerkende Belgen volgens Hedebouw 30 à 40 procent belastingen op hun loonbriefje. "En Colruyt betaalt nul-komma-een-beetje belastingen op zijn miljardenwinst. Dat is het concrete resultaat van de Vivaldi-regering. Dat moet gedaan zijn."

BEKIJK - "De andere partijen sluiten ons uit omdat ze geen andere politiek willen, anderzijds zeg ik dat we vanuit de oppositie veel punten op de agenda zetten", zegt PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw:

Videospeler inladen...

Colruyt: "We betalen 24,8 procent belastingen"

Colruyt Group ontkent in een persmededeling dat ze slechts 0,27 procent belastingen zouden betalen. "Zoals blijkt uit de jaarrekening over het boekjaar 2022/23 werd er over een groepswinst van 250,9 miljoen euro circa 62,2 miljoen euro aan vennootschapsbelasting betaald, wat neerkomt op circa 24,8 procent", klinkt het.

Naast vennootschapsbelasting draagt de groep nog op andere manieren bij aan de schatkist. "Zo werd er in boekjaar 2022/23 een totale bijdrage van 974,5 miljoen euro gerealiseerd", klinkt het. "Dit vertegenwoordigt 46,8 procent van de door Colruyt Group in België gegenereerde netto toegevoegde waarde."

Daarnaast benadrukt de supermarktketen dat ze ook bewust kiezen voor duurzame jobcreatie in ons land. "Op 31 maart 2023 (afsluit van het boekjaar) telde Colruyt Group 33.384 medewerkers, waarvan 28.332 in België."

BEKIJK - Een gesprek met Raoul Hedebouw in "Het journaal" van 13 uur:

Videospeler inladen...

Meest gelezen