© AFP

Denemarken

Nieuwe Deense koning Frederik X zichtbaar geëmotioneerd tijdens balkonscène

Zondagnamiddag heeft de Deense premier Mette Frederiksen kroonprins Frederik X uitgeroepen tot koning. Hij neemt de fakkel over van koningin Margrethe (83) die na exact 52 jaar op de troon is afgetreden.

blg

Onder luid gejuich betrad koning Frederik X omstreeks 15 uur het balkon van Christiansborg. Zoals de gewoonte is in Denemarken, werd hij vergezeld door de Deense premier. Mette Frederiksen bedankte koningin Margrethe en stelde Frederik X voor als de nieuwe koning van Denemarken.

De Deense koning was zichtbaar ontroerd toen hij het balkon betrad. In een korte toespraak sprak hij zijn motto uit voor zijn regeerperiode: Forbundne, forpligtet, for kongeriget Danmark.” Dat laat zich vertalen als “Verenigd, toegewijd, en voor het koninkrijk Denemarken.” Koning Frederik X wil een verenigende rol op zich nemen. Hij bedankt ook zijn moeder, die volgens hem altijd herinnerd zal worden ‘als een buitengewone heerser’.

Samen met zijn vrouw, koningin Mary, en hun vier kinderen, kroonprins Christian, prinses Isabella, prins Vincent en prinses Josephine, begroette hij het volk dat talrijk was samengekomen, ondanks de vriestemperaturen. De koning was zichtbaar geëmotioneerd bij het zicht vanuit het balkon van Christiansborg, het paleis in het centrum van Kopenhagen.

Troonsafstand

Frederik X was eerder op de dag officieel tot koning benoemd, toen zijn moeder tijdens een zitting van de Deense Raad van State haar handtekening onder een abdicatieverklaring had gezet. Daarmee werd ook haar 18-jarige kleinzoon Christian tot kroonprins uitgeroepen. “God save the king” sprak koningin Margrethe nadat ze getekend had. Met tranen in de ogen stond ze op en gebaarde ze haar zoon plaats te nemen op haar stoel. Nadat kroonprins Christian haar wandelstok had aangereikt, sloot ze de deur achter zich. Het tafereel werd niet live uitgezonden, maar de beelden werden later wel vrijgegeven.

De erg populaire Margrethe II is de eerste Deense monarch in 900 jaar tijd die vrijwillig troonsafstand doet. Ze had haar plannen aangekondigd tijdens haar nieuwjaarstoespraak. Als reden noemde ze een rugoperatie vorig jaar. Ze doorstond die goed, maar het zette haar wel aan het denken. “Ik heb besloten dat dit het juiste moment is”, aldus de koningin, die 52 jaar op de troon zat. Daarmee is ze het langst regeerde in de geschiedenis van het koninkrijk. Haar spreuk? “Guds hjælp, folkets kærlighed, Danmarks styrke”, oftewel, “Met de hulp van God, de liefde van het volk, de sterkte van Denemarken.”

Sinds de dood van haar verre nicht Elizabeth II is Margrethe ook de langst zittende monarch van Europa. Daarna volgt haar Zweedse buurman en neef Carl XVI Gustaf, die net vijftig jaar op de troon heeft gevierd. Wereldwijd regeert alleen de sultan van Brunei al langer. Met Margrethe is ook de laatste vrouwelijke monarch op het oude continent vertrokken, al staan er verschillende Europese kroonprinsessen in de wachtrij.

© epa-efe

© epa-efe

© reuters

© epa-efe

© ap

© ap

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer