© ANP / ANP

Lucinda Brand wint Nederlands kampioenschap ondanks gebroken neus, Joris Nieuwenhuis haalt het bij de mannen

Lucinda Brand (Baloise Trek Lions) is zondag Nederlands kampioene bij de vrouwen elite in Hoogeveen geworden. Bij de mannen ging Joris Nieuwenhuis met de Nederlandse titel aan de haal.

Vincent Van Genechten
Bron: BELGA

De 34-jarige Brand was, na een lange solo, sterker dan de 21-jarige Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck). Annemarie Worst (Cyclocross Reds) eigende zich het brons toe. Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Deceuninck) viel als vierde naast het podium, Manon Bakker (Crelan-Corendon) werd vijfde. Wereldkampioene Fem van Empel (Team Visma-Lease a Bike) kwam niet aan de start.

Pieterse trok in Hoogeveen als eerste het veld in. Worst probeerde het wiel te houden van de uittredende kampioene. Brand en Alvarado volgden op positie drie en vier. Brand ging Pieterse daarop onder druk zetten en reed stilletjes van haar weg. Worst moest op drie ronden van het einde al een halve minuut goedmaken terwijl Alvarado opkeek tegen een achterstand van een minuut. 

Brand, met een gebroken neus na haar zware val in Zonhoven, bouwde haar voorsprong alsmaar verder uit. In de slotronde kwam ze niet meer in de problemen. Ze volgt Puck Pieterse op als Nederlands kampioene. Het is voor Brand haar derde nationale veldrittitel.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nieuwenhuis wint na een lange solo

Joris Nieuwenhuis (Baloise Trek Lions) is zondag Nederlands kampioen bij de mannen elite geworden. De 27-jarige Nieuwenhuis soleerde ongeveer half cross naar de zege in Hoogeveen. Pim Ronhaar (Baloise Trek Lions) werd tweede, voor Lars van der Haar (Baloise Trek Lions). Het hele podium ging zo naar het team van sterke man Sven Nys. Ryan Kamp (Fenix) werd vierde, voor Tibor del Grosso (Alpecin-Deceuninck). Del Grosso pakte zo de Nederlandse titel bij de beloften.

Geen wereldkampioen Mathieu van der Poel aan de start van het NK. Dat begon erg chaotisch met een valpartij in de eerste meters waarin onder andere Ryan Kamp en David Haverdings betrokken waren. Voorin reden Nieuwenhuis, Ronhaar, Van der Haar, Del Grosso en Corné van Kessel aan kop.

Nieuwenhuis ging na de passage aan de materiaalpost versnellen en reed weg van zijn concurrenten. Hij vatte de tweede ronde aan met een kleine voorgift van 3 seconden op Ronhaar en 18 seconden op Van der Haar. Van Kessel tufte als vierde rond. Na 10 minuten cross vervoegde Ronhaar ploeggenoot Nieuwenhuis voorin en kregen we twee leiders.

Nieuwenhuis liet half cross de beste indruk na en reed weg bij Ronhaar. Op twee ronden van het einde, van in totaal 8 omlopen, was het gat definitief geslagen. Ronhaar volgde op een halve minuut terwijl Van der Haar al tegen een achterstand van anderhalve minuut opkeek. De posities lagen vast. Nieuwenhuis, dit seizoen al winnaar in Merksplas, Boom en Val di Sole, volgt zijn teamgenoot Lars van der Haar op als Nederlands kampioen. Het is zijn eerste nationale titel bij de elite.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Veldrijden