Luc Sels volgt Rik Torfs op als rector KU Leuven

Luc Sels © Belga

Rik Torfs volgt zichzelf niet op als rector van de Katholieke Universiteit van Leuven. Luc Sels wordt vanaf 1 augustus de nieuwe rector.

Luc Sels is dinsdag eerder verrassend verkozen tot nieuwe rector van de KU Leuven. Hij versloeg tijdens de stembusgang uittredend rector Rik Torfs met een miniem verschil van enkele tientallen stemmen. Sels neemt als rector de fakkel over van Torfs op 1 augustus en dat voor een periode van vier jaar. Volgens de Studentenraad van de KU Leuven heeft een meerderheid van de studenten gestemd voor Sels.

Luc Sels (50) is socioloog en al sinds 8 jaar de decaan van de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen. Hij studeerde af aan de KU Leuven in 1989 als licentiaat sociale wetenschappen. In 1996 werd hij docent aan deze faculteit en sinds 2004 is hij er gewoon hoogleraar. Aan de KU Leuven was hij sinds 2013 rectoraal adviseur Integratie. Hij is ook directeur van het Steunpunt Werk, voorzitter van het Vlaams partnerschap Duaal Leren en lid van de Hoge Raad voor de Werkgelegenheid.

Sels wil naar eigen zeggen nauwer samenwerken met andere universiteiten. ‘Ik zal mij weliswaar steeds hard inzetten om de belangen van de KU Leuven te verdedigen, maar wil tegelijk de samenwerking met de vijf andere Vlaamse universiteiten versterken’, aldus Sels. ‘Er dienen zich immers een aantal debatten aan – ik denk hierbij in de eerste plaats aan de wijze waarop de overheid de universiteiten in de toekomst zal ondersteunen en ruimte geven – waar we met gedeelde standpunten moeten kunnen aan participeren. De KU Leuven heeft zich in het verleden af en toe geïsoleerd van de anderen en daarom wil ik hen de hand reiken.’

Partner Content