antwerpen

19-jarige man gearresteerd die mogelijk aanslag wilde plegen op Joodse instellingen

De Joodse wijk in Antwerpen.© Arie Kievit/anp

Een 19-jarige man uit Antwerpen is zaterdag gearresteerd omdat hij een aanslag zou hebben willen plegen op een Joodse instelling. Dat bevestigt het Antwerpse parket zondagavond.

me

Zaterdag is in Antwerpen een man opgepakt die een aanslag wilde plegen op Joodse instellingen. Dat heeft minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) zondag gezegd op het VTM-nieuws. “Vrijdagavond hebben we informatie gekregen over een man in het Antwerpse die een aanslag wilde plegen op een Joods doelwit. Hij is gearresteerd en aangehouden.”

Het Antwerpse parket bevestigde zondagnamiddag dat het gaat om een 19-jarige man uit Antwerpen. Hij werd aangehouden door de onderzoeksrechter en in verdenking gesteld van het voorbereiden van een terroristische aanslag en verboden wapenbezit.

De minister van Justitie deed zijn uitspraak toen hem gevraagd werd naar het incident op een Flixbus afgelopen week, waarbij een inzittende meende enkele medepassagiers te horen overleggen over een aanval. Dat bleek vals alarm te zijn.

Sinds het conflict in Gaza in oktober in alle hevigheid losbarstte, zijn de veiligheidsdiensten extra op de hoede voor eventuele gevolgen in ons land. “Men laat niets aan het toeval over”, zei Van Tichgelt daarover. In haar recente jaarverslag schreef de Staatsveiligheid dat ze de reacties op de oorlog in Gaza binnen extremistische milieus nauwlettend in het oog houdt. De dienst schat dat de belangrijkste terroristische dreiging afkomstig is van “individuen van jihadistisch-salafistische strekking die alleen handelen”.

Volgens Van Tichgelt zijn er geen concrete aanwijzingen dat Hamas ons land viseert. Hij reageert daarmee op het bericht dat dit weekend verspreid werd door de Israëlische president Benjamin Netanyahu. Hij waarschuwde dat Hamas plannen smeedt voor terreuraanslagen op doelwitten in Europa.