Een kind draagt spullen in een ondergelopen gedeelte van Rio de Janeiro, Brazilië. (14/01/24)
Volledig scherm
Een kind draagt spullen in een ondergelopen gedeelte van Rio de Janeiro, Brazilië. (14/01/24) © REUTERSP

Elf mensen dood door zware neerslag in Rio de Janeiro: op 24 uur meer regen dan in een maand

Bij zware regenval zijn zondag elf mensen om het leven gekomen in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Dat meldt de Braziliaanse brandweer aan het Franse persagentschap ‘AFP’.

  1. Van ‘mooi weer’-wolken tot cirrostratus: meteoroloog onthult met welke wolken je zelf het weer voorspelt
    PREMIUM

    Van ‘mooi weer’-wol­ken tot cirrostra­tus: meteoro­loog onthult met welke wolken je zelf het weer voorspelt

    Wolken vertellen ons veel over de manier waarop het weer de komende uren gaat evolueren. Ze maken zichtbaar wat er gaande is in de atmosfeer en verklappen dus vaak of er een weersverbetering of -verslechtering aankomt. Meteoroloog Jonas De Bodt legt uit hoe je de wolken kan lezen. “Zodra je enkele wolkentypes kan onderscheiden en weet wat ze betekenen, kan je al veel voorspellen.”
  2. IN BEELD. Woestijnstad Dubai ploetert in het water na ongeziene stortregens: “Mogelijk gevolg van kunstmatig opgewekte regen”

    IN BEELD. Woestijn­stad Dubai ploetert in het water na ongeziene stortre­gens: “Mogelijk gevolg van kunstmatig opgewekte regen”

    Inwoners van Dubai beleven momenteel ongeziene taferelen. Zeldzame zware stortregens hebben de woestijnstad in een groot plonsbad getransformeerd. Volgens verschillende media viel er dinsdag op één dag tijd evenveel regen als normaal in een jaar. Dubai International Airport, één van de drukste luchthavens ter wereld, werd helemaal lamgelegd door het noodweer. Ook woensdag blijft het vliegverkeer nog ernstig ontregeld. Elders staan winkelcentra en wegen onder water, beelden op sociale media tonen luxewagens als Rolls-Royces mistroostig dobberend in het water. Opvallend: het noodweer is mogelijk het gevolg van kunstmatig opgewekte regen.