Fabio Van Den Bossche (links) en Robbe Ghys.

Robbe Ghys en Fabio Van Den Bossche strijden fel voor olympisch ticket

De ene, Fabio Van Den Bossche, pakt op dit EK op grandioze wijze brons in een olympisch nummer. De andere, Robbe Ghys, wordt helemaal zoek gereden op een niet-olympisch nummer. Toch is het niet zeker wie straks naar Parijs mag. “Maar als je dit in een olympisch jaar kan, toont dat wel iets”, maakt Van Den Bossche zich sterk.

Wim Vos

Even opletten: België is sowieso verzekerd van een olympisch duo in de ploegkoers. Dat pistier pur sang Lindsay De Vylder deel uitmaakt van dat tweetal staat zo goed als vast. Lange tijd leek Robbe Ghys, er ook in Tokio al bij, in poleposition te liggen voor de andere plek. Met Fabio Van Den Bossche als alternatief. Maar die volgorde zou op dit EK wel eens helemaal omgedraaid kunnen zijn. Eerst kreeg Van Den Bossche in de ploegkoers zelf al de voorkeur op Ghys – een teken aan de wand. Vervolgens pakte Van Den Bossche na een bijzonder sterke dag zaterdag brons in dat andere olympische nummer, het omnium. En tot slot bakte Ghys zelf er zondag niks van in de puntenkoers. Roemloos eindigde hij ver achterin met nul punten. Plots lijkt zijn olympisch ticket helemaal niet meer zo zeker? “Dit valt mij heel zwaar”, zuchtte hij diep teleurgesteld. “De voorbije dagen had ik nochtans goed getraind. Maar dit was een totale offday.” Hoe zorgwekkend dit is richting Parijs? “Dit doet pijn. Ik kan maar hopen dat dit een momentopname is en dat de coach geen conclusies trekt op basis van deze ene dag.”

Toch is er nog iets wat niet in het voordeel van Ghys pleit. Zijn wegploeg Alpecin-Deceuninck overweegt Ghys als lead-out voor Philipsen naar de Tour te sturen. Alleen is die Tour vlak voor de Spelen, en vindt de Belgische wielerbond dit geen goed idee. Ze vrezen een uitgebluste renner op de piste van Parijs aan te treffen. Ghys zelf lijkt tussen twee vuren te zitten. “Ik weet dat de ploeg en de federatie volop met mekaar praten”, zegt hij. “En dat ze bij Alpecin-Deceuninck net vinden dat Tour en Spelen wel perfect verenigbaar zijn. Ik kan maar hopen dat er een plan uit de bus komt waar iedereen zich in kan vinden.” (wvo)

© BELGA

Dat een van de twee renners die op de Spelen de ploegkoers rijden, ook in het omnium moet aantreden, maakt de kwestie intussen nog delicater. Net in dat nummer reikte Van den Bossche op dit EK naar de wereldtop. Zoals hij zelf zegt: “Als je in het jaar van de Spelen op een EK een medaille kan pakken, toont dat wel iets. Nog meer omdat de toppers hier allemaal waren.” Bondscoach De Ketele houdt zich intussen op de vlakte. “Voor mij hebben we nog altijd drie renners voor twee plekken in de ploegkoers: De Vylder, Van Den Bossche en Ghys”, klinkt het. “Maar het is duidelijk Fabio koerstechnisch en -tactisch stilaan wereldtop is in het omnium.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer