Direct naar artikelinhoud
NieuwsBinnenland

Kans op lokale gladheid in heel Vlaanderen, enkele centimeters sneeuw verwacht in de Ardennen

Kans op lokale gladheid in heel Vlaanderen, enkele centimeters sneeuw verwacht in de Ardennen
Beeld ANP

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) waarschuwt voor lokaal mogelijk gladde wegen en fietspaden. In Vlaanderen geldt de ‘code geel’ van zondagavond tot maandagochtend in Antwerpen en Limburg. De komende uren voorspelt het KMI nog steeds kans op winterse neerslag in delen van Vlaanderen.

De strooidiensten zijn de voorbije nacht overal in Vlaanderen preventief uitgereden. In totaal werd op 9.640 kilometer aan wegen en fietspaden gestrooid. Hierbij werd 1.200 ton zout gebruikt.

De wegen liggen er momenteel relatief goed bij. Het is vooral opletten aan de grens met Nederland en het oosten van Limburg, waar er nog sneeuw op de weg kan liggen. Ook in de rest van Vlaanderen kan er lokaal gladheid optreden. De temperaturen liggen momenteel rond het vriespunt en blijven nog lichtjes dalen tot deze middag. Wellicht krijgen we dan stijgende temperaturen met mogelijk smeltende sneeuw.

AWV geeft nog mee dat iedereen lokale (winterse) buien kan melden via de KMI-app. De informatie helpt de winterdienst om nog preciezer de risico’s op gladheid in te schatten.

Twitter bericht wordt geladen...

In de Ardennen verwacht het KMI enkele centimeters verse sneeuw. In het westen en zuidwesten van het land is het maandag het vaak droog. De maxima schommelen rond -3 graden in de Hoge Venen, -1 en +1 graden in de Ardennen en +1 en +3 graden in de overige streken. De wind is vaak matig uit west tot westnoordwest. Aan zee is de wind vrij krachtig tot soms krachtig uit noordwest.

Dinsdag wordt een droge dag met mooie zonnige perioden. In de Ardennen begint de dag grijs met kans op aanvriezende mist, maar later klaart het ook daar op. De maxima liggen tussen 0 en -4 graden ten zuiden van Samber en Maas, rond +1 graad in het centrum en rond +3 graden in de kustregio. De wind is meestal matig uit het zuidwesten in het binnenland en komt eerder uit westelijke richtingen vlak aan zee.

Lees ook

Op de motor remmen en geleidelijk versnellen: 10 tips om veilig te rijden in de sneeuw