Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) zoekt koortsachtig naar extra opvangplaatsen om alle nieuwkomers onderdak te geven, zeker tijdens de koude winterperiode.
Volledig scherm
PREMIUM
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) zoekt koortsachtig naar extra opvangplaatsen om alle nieuwkomers onderdak te geven, zeker tijdens de koude winterperiode. © ANP / EPA / BELGA

28 panden, goed voor 20 miljoen per jaar: overheid moet steeds duurdere huurcontracten tekenen om mensen die asiel zoeken nog onderdak te bieden

PolitiekOm de instroom van mensen die asiel zoeken op te vangen, sluit de federale overheid steeds duurdere huurcontracten af op de privémarkt. In 2024 gaat het om 28 locaties voor ruim 20 miljoen euro, weet HLN. Naast voormalige hotels en vakantiedorpen, worden ook vroegere woonzorgcentra ingeschakeld. In sommige gevallen gaat het om wurgcontracten die de verhuurders jaarlijks miljoenen opbrengen. Onze redactie legt de puzzel: welke locaties zijn het duurst?

70 reacties

  • Leonarda Van Opbroecke

    4 maanden geleden
    Wat ik niet begrijp is, dat de nationaliteiten vastgelegd zijn die asiel kunnen aanvragen of niet?Is het dan zo ingewikkeld om dat voor die mensen bekend te maken aan grenzen van overtseek en zelfs in België?Bordje inschrijvingsbureau met betreffende landen er op.NGO'S zijn Europeanen die mensen ophalen. Die kunnen toch gestraft worden in mensenhandel als ze op voorhand weten net die bepaalde persoon geen asiel zal krijgen maar ze toch op Europees grondgebied afzetten?
  • Kristel Hilegems

    4 maanden geleden
    En wat met de zovele Belgen die hier al jaren gewerkt hebben, nu financiële problemen hebben en in bouwvallige flats of huizen wonen???? Alle begrip maar waar is de logica bij de Belgische politiek!?!?!?
  • Nele De spiegeleer

    4 maanden geleden
    Zoveel leegstaande gebouwen van de overheid...Dit land wordt kapot geregeerd. Hoelang nog?
  • paul peeters

    4 maanden geleden
    En intussen is er geen geld voor kinderopvang, bejaardenzorg enz; enz.
  • Peeters Francis

    4 maanden geleden
    Ze zouden beter de rustoorden goedkoper maken want mensen met een klein pensioentje kunnen dat niet betalen.