© ATV

Toch opnieuw staking bij onderaannemer van De Lijn, veel hinder in Antwerpse zuidrand: “Onze veiligheid komt op de eerste plaats”

Tisselt/Edegem -

Bij De Reys/Keolis, een onderaannemer van De Lijn, brak vorige week woensdag een spontane staking uit. Buschauffeurs in Edegem en Tisselt (Willebroek) weigerden de stelplaatsen te verlaten. Als reden werd de slechte staat van de bussen gegeven. Die staking was vrijdagavond beëindigd, maar werd maandag tegen de verwachtingen in hervat. Er is hinder op heel wat buslijnen in de Antwerpse zuidrand.

Wout Van Den Eede
Bron: BELGA

Net voor het weekend zat de directie van De Reys/Keolis samen met de vervoersvakbond ABVV-BTB om de situatie uit te klaren. “Daar zijn we tot een akkoord gekomen”, zegt woordvoerder van de vakbond Carine Dierckx. “Onze chauffeurs rijden enkel uit indien de bussen gerepareerd en opgesmukt worden. De werkgever is niet geslaagd in zijn plan. Ik denk dat ze de opdracht een beetje onderschat hebben. Het gaat uiteindelijk om heel wat bussen, die een beetje tot heel wat reparatie nodig hebben.”

Het doel in Tisselt was om minstens zeven actieve lijnen te hebben op maandag. Het gaat om de drukste trajecten. Slechts drie bussen verlieten effectief de stelplaats. “Het is wel belangrijk om te benadrukken dat wij lijnen activeren, naarmate er meer bussen beschikbaar zijn”, voegt Dierckx toe.“Onze buschauffeurs willen graag rijden. Elke bus die klaar is, zetten wij in. We weigeren geen ritten, maar veiligheid komt op de eerste plaats.”

Gelijkmatig

De situatie in Edegem is identiek hetzelfde. Daar reden gisteravond ook slechts drie bussen uit. “We willen de reparaties min of meer gelijkmatig uitvoeren”, zegt Dierckx. “Zodat er, bijvoorbeeld geen tien bussen op de ene, en twee op de andere plaats rijden.”

Volgens Dierckx is deze situatie nog maar eens een signaal dat de directie van De Reys/Keolis al te lang het probleem met staat van de bussen negeert. “Vroeger durfde men wel eens een defect op te lossen met wat ducttape. Maar gelukkig zijn die tijden voorbij. We vragen dat de directie systematisch naar oplossingen zoekt. Ook op lange termijn”, zegt Dierckx nog.

Er wordt nog beraad over de rest van de week. Wie wil weten of zijn of haar rit doorgaat, raadpleegt best de routeplanner van De Lijn.

LEES OOK:

• Staking bij onderaannemer van De Lijn in Antwerpse zuidrand opgeschort: “Wel nog niet genoeg bussen voor alle ritten”

• Ook morgen rijden wellicht geen bussen uit vanaf stelplaatsen Edegem en Tisselt: “Bussen zijn in slechte staat”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen