“Banken zouden hun waarde in 5 jaar tijd met 7 biljoen dollar kunnen zien toenemen als ze gedurfdere keuzes zouden maken”

Banken wereldwijd zouden hun gecombineerde waarde met 7 biljoen dollar kunnen laten groeien in vijf jaar tijd, berekende adviesbureau Boston Consulting Group (BCG). Om dat te doen, moeten banken radicale veranderingen doorvoeren, schrijft de BCG in een rapport.

Waarom is dit belangrijk?

Banken ontvingen massaal steun van de overheid tijdens de bankencrisis, een klap die de sector nooit echt meer te boven is gekomen. Ook vorig jaar investeerde de Amerikaanse overheid in financiële instellingen zodat deze overeind bleven. Een ommezwaai richting meer winstgevendheid is nodig, aldus het rapport.

De essentie: Banken moeten economische groei stimuleren en de klimaatovergang financieren.

  • Volgens de BCG zijn banken te weinig winstgevend. Het is de grootste reden van het pessimisme in de sector, klinkt het.
    • De koers-boekwaardeverhouding, wat de huidige marktprijs met zijn boekwaarde vergelijkt, lag in 2022 bij 75 procent van de banken wereldwijd onder 1.
    • De koers-winstverhouding is globaal gezien maar half zo groot als in 2008, bij de start van de financiële crisis. De BCG verwacht niet dat banken terug zullen keren naar die mate van winstgevendheid en waarderingen.
    • De rendementen op bankaandelen blijven achter in vergelijking met belangrijke marktindexen sinds de crisis. Het verschil wordt groter.
  • Om dit te counteren, zijn gedurfde keuzes nodig. Banken profiteren nu immers van stijgende tarieven waardoor ze meer inkomsten hebben. Daardoor is radicale verandering makkelijker, aldus de BCG.
  • Overheden verwachten dat banken een rol zullen spelen in het klimaatbeleid, terwijl regulatoren strenger zullen worden voor fintech-bedrijven. Daar liggen de opportuniteiten voor banken.
  • Als banken wereldwijd deze opportuniteiten grijpen, dan kunnen ze hun waarde in 5 jaar tijd ongeveer verdubbelen, berekende de BCG. Concreet is dat dus 7 biljoen dollar, een miljoen keer een miljoen.

Dit moeten banken doen

De details: De BCG stelt voor om te vereenvoudigen.

  • Om competitief te blijven, moeten banken kosten reduceren door minder complex te worden. Door een digital first-model vanaf nul op te bouwen, zouden banken tot 40 procent productiever kunnen worden.
    • De BCG adviseert daarom een afgeslankt businessmodel dat inzet op een actief beheerde balans, een modern platformbesturingssysteem en het omarmen van verschillende soorten artificiële intelligentie.
  • Maar, zo zegt het adviesbureau, banken moeten niet alleen aan technologische vernieuwing doen. Het moet zichzelf ook nog altijd zien als een instelling die producten wil aanbieden, op een doelgerichte en klantgerichte manier, met behulp van technologie.
  • Banken moeten dit proces niet incrementeel aanvatten, maar radicaal durven veranderen. Ze moeten de hele organisatie holistisch onderzoeken, en een pad uitstippelen dat hen in staat stelt om aan hun verplichtingen te voldoen. De BCG hamert er nog eens extra op dat dit niet enkel geldt voor verplichtingen naar klanten toe, maar ook naar de maatschappij in zijn geheel.
Meer