Europa erkent Limburgse vlaai officieel als streekproduct

Limburgse vlaai zal vanaf 22 januari een streekproduct zijn, officieel erkend door Europa. Enkel bakkers binnen Belgisch- en Nederlands-Limburg zullen de vlaai nog mogen bakken. Bovendien moet de vlaai aan een reeks strenge voorwaarden voldoen. Wie die overtreedt, riskeert een boete. 

Ruim 7 jaar heeft het geduurd voor Peter Nulens uit Hasselt en Marcel Roubroeks uit het Nederlands-Limburgse Susteren erin slaagden de Limburgse Vlaai te laten erkennen met een BGA-label, een Beschermde Geografische Aanduiding. Het is uitzonderlijk dat de erkenning gezamenlijk aangevraagd wordt door twee landen.

Het gebeurt niet zo vaak dat een streekproduct zo'n erkenning krijgt. De Limburgse vlaai zal nu in de groep van streekproducten staan zoals als cider uit Bretagne, serranoham, de balsamicoazijn uit Modena en het Geraardsbergse mattentaartje.

BEKIJK - "Een oude spreuk is 'Dun van leer, dik van smeer', dus de vulling mag ruim zijn":

Videospeler inladen...

Lastenboek

“Bakkers uit de beide Limburgen die in de toekomst Limburgse vlaai willen verkopen, moeten zich bij ons melden”, zegt Nulens. “Ze ondertekenen dat ze ons lastenboek strikt zullen volgen. Daarin staan alle regels waaraan de vlaai moet voldoen. Die regels hebben we samen met Limburgse bakkers opgesteld."

"Daarna volgt er een controle van de FOD Economie. In Nederland zal de Voedselwareninspectie de controles doen. En Europa lacht niet met een overtreding. De boetes zijn niet mals.”

De kenmerken

Een Limburgse vlaai moet in Limburg gebakken worden en ze moet gegeten worden zoals ze uit de oven komt. “Als je er slagroom op spuit, is het geen Limburgse vlaai meer", zegt Nulens streng. "Een smurfentaart of een aardbeientaart met slagroom is dus geen Limburgse vlaai." 

"We zeggen dat de Limburgse vlaai dun van leer en dik van smeer is", gaat Nulens verder. "Dat wil zeggen: een dunne bodem met een rijkelijke vulling. Het is een vers goudbruin gebakken rond gebak met een diameter van minimaal 10 cm en maximaal 30 cm.

En er zijn nog regels: de bodem van de vlaai mag, na het bakken, maximaal 1 centimeter dik zijn. "Hij moet zo stevig zijn dat je een punt uit de hand kan eten." En de vlaai moet bestaan uit een bodem, een vulling en eventueel een toplaag. "Ze kan gevuld zijn met fruit, rijstpap, crème, griesmeelpap, verse kaas, een mengsel van suiker met ei of een combinatie hiervan. De Limburgse vlaai kan voor het bakken afgewerkt worden met een deksel, latjes of kruimels en suiker." 

De erkenning

Op 22 januari is het officieel: Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) en Nederlands minister van Landbouw Piet Adema (ChristenUnie) zullen het GBA-label dan toekennen aan de Limburgse vlaai, in het bijzijn van Limburgse bakkers.   

Meest gelezen