Tractoren en vrachtwagens aan de Brandenburger Tor.
AFP or licensors

Meer dan 6.000 tractoren rijden Berlijn binnen voor orgelpunt van boerenprotest

Aan de Brandenburger Tor, in het hart van Berlijn, zijn duizenden boeren met tractoren en andere landbouwvoertuigen samengekomen voor het orgelpunt van hun protest tegen de regering. De boeren voeren al een volle week actie tegen plannen om landbouwsubsidies te schrappen. 

De buurt van de Brandenburger Tor staat al sinds gisteravond vol met tractoren en vrachtwagens. In de loop van de ochtend kwamen nieuwe kolonnes onder luid getoeter de Duitse hoofdstad binnengereden. 

Kort voor de middag zijn de boeren begonnen aan hun manifestatie, die het orgelpunt moet zijn van een volle week van protest.

De hele voorbije week al waren er acties: met hun landbouwvoertuigen legden boeren overal in het land het verkeer lam en versperden ze op- en afritten.

Vandaag is de actie geconcentreerd in Berlijn, waar meer dan 6.000 tractoren, vrachtwagens en landbouwmachines verzameld zijn. Er zijn al zo'n 10.000 mensen bijeen, maar de boerenbonden rekenen op meer dan 30.000 betogers, want er zijn nog altijd boeren onderweg naar Berlijn. De hele dag wordt grote verkeershinder verwacht.

10.000 boeren en 5.000 tractoren en vrachtwagen aan de Brandenburger Tor:

Videospeler inladen...

Videoboodschap van premier Scholz

De boeren protesteren tegen het plan van de regering van de sociaaldemocratische premier Olaf Scholz om verschillende belastingvoordelen voor landbouwbedrijven te schrappen.

In december kwamen de coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP overeen om landbouwsubsidies te schrappen. Het gaat onder meer om een prijsvoordeel voor diesel, en een wegenbelastingvrijstelling voor landbouwbedrijven.

Begin deze maand probeerde de regering de boeren tegemoet te komen door de aangekondigde maatregelen wat te versoepelen. De belastingvrijstelling voor landbouwvoertuigen zal behouden blijven, terwijl de korting op diesel geleidelijk zal worden afgebouwd, in plaats van in één keer afgeschaft. 

Maar die versoepelingen konden de landbouwsector niet vermurwen. 

Tractoren rijden langs het Rotes Rathaus, het stadhuis van Berlijn.
AFP or licensors

In een videoboodschap afgelopen weekend verzekerde premier Scholz de boeren dat de regering de verzuchtingen van de boeren ter harte zal nemen. De regering is al met "een goed compromis" over de brug gekomen, zei hij, verwijzend naar de versoepelingen. Maar hij beloofde dat er nog meer zal worden bekeken "naar wat we nog kunnen doen om de landbouw een goede toekomst te geven". 

Leiders van de drie coalitiepartijen zullen de komende tijd samenzitten met vertegenwoordigers van de boerenbonden. Maar haar plannen nog verder wijzigen of versoepelen zal de regering niét doen, maakte ze eerder al wel duidelijk.  

Meest gelezen