© Brent Saey

Weekend zonder alcohol en drugs in het verkeer

Dronken vrouw (31) vlucht na ongeval in Maastricht en kruist politieploeg in Voeren

Voeren -

Tijdens controles in het ‘weekend zonder alcohol en drugs’ onderschepte een politieploeg in Voeren een beschadigde auto met een dronken bestuurster. De 31-jarige vrouw uit Maastricht was gevlucht na een ongeval.

Marij Wyers

In ’s-Gravenvoeren op de Moelingerweg spotte de politie zaterdag rond 23.30 uur de zwaar beschadigde auto. Het voertuig moest aan de kant. De ademtest wees uit dat de bestuurster veel te veel had gedronken. Ze had 2 promille alcohol in het bloed. Dat komt overeen met zo’n acht glazen. Haar rijbewijs werd voor vijftien dagen ingetrokken. Het Nederlandse voertuig bleek net over de Nederlandse grens in Eijsden een verkeerseiland te hebben geraakt, met veel stoffelijke schade tot gevolg. De vrouw zal voor de rechtbank moeten komen in beide landen: in Nederland voor het ongeval en in ons land voor het dronken rijden.

Takelen

De politie Limburg Regio Hoofdstad heeft 1.158 bestuurders laten blazen tijdens het afgelopen actieweekend. Vijftien chauffeurs hadden te veel gedronken en zes waren onder invloed van drugs. De politie liet zes voertuigen takelen voor onder andere rijden zonder verzekering of rijden zonder rijbewijs. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd er in Diepenbeek gecontroleerd op de Universiteitslaan. In Hasselt op de Kuringersteenweg en aan het Leopoldplein.

In de nacht van zaterdag op zondag werd gecontroleerd op drie locaties in Hasselt: aan de Slachthuiskaai, op de Diepenbekerweg en ter hoogte aan de Corda Campus. Eén bestuurder trachtte de controle te omzeilen, maar werd toch aan de kant gezet. Een controle wees uit dat hij onder invloed van verdovende middelen achter het stuur zat. Hij moest zijn rijbewijs een tijdlang afgeven en er werd een proces-verbaal opgesteld voor het negeren van een bevel van een bevoegd persoon. Een andere bestuurster probeerde de controle te ontwijken door een parking van een handelszaak op te rijden. Ze werd onderschept en bleek te veel gedronken te hebben. Nog een bestuurder parkeerde zijn voertuig voor het dispositief in de hoop een controle te vermijden. Hij werd opgemerkt en bleek geen houder te zijn van een rijbewijs. Zijn voertuig werd getakeld.

Een beschonken bestuurder moest zijn rijbewijs een tijdlang afgeven. Na de controle vertrok hij toch gewoon rijdend. Hij werd opnieuw betrapt en blies weer positief. Ook zijn voertuig werd getakeld omdat hij zijn rijbewijs al had moeten inleveren.

Rijbewijs

In de zone Sint-Truiden/Gingelom/Nieuwerkerken werden vorig weekend 572 bestuurders gecontroleerd. Zestien reden onder invloed van alcohol, negen moesten het rijbewijs inleveren. Een bestuurder had ook drugs genomen. De controles gebeurden op de N80 in Gingelom, in de Groetstraat en Molenstraat in Nieuwerkerken en in Sint-Truiden op de Luikersteenweg, Tongersesteenweg, Tiensesteenweg en het Minderbroedersplein. De politie stelde ook pv’s op voor rijden zonder rijbewijs en er waren boetes voor rijden zonder gordel en met technische mankementen.

De politie van Kanton Borgloon heeft vijf bestuurders geverbaliseerd voor sturen onder invloed van alcohol. Twee bestuurders hadden drugs genomen. In totaal zijn 616 voertuigen gecontroleerd.

Ook in de zone Carma waren er grootscheepse controles: 756 bestuurders werden aan de kant gezet. Vier hadden een glas te veel op, een bestuurder reed onder invloed van drugs. Tijdens de controle zijn achttien verkeersinbreuken vastgesteld, van het ontbreken van de verzekering tot rijden zonder gordel.

Gezamenlijk

De politiekorpsen van Beringen/Ham/Tessenderlo en Heusden-Zolder hebben een gezamenlijke actie gehouden in hun gemeenten, met succes. Tijdens de controleactie werden in totaal 1.167 ademtesten afgenomen. Acht bestuurders overschreden de grenzen van verantwoord alcoholgebruik. Twee bestuurders werden betrapt op rijden onder invloed van drugs. Daarnaast waren er boetes voor snelheidsovertredingen, rijden zonder verzekering en liefst zes bestuurders gebruikten het kinderzitje niet op een correcte manier. Dertien bestuurders reden zonder gordel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer