Niloufar Hamedi (rechts) en Elaheh Mohammadi.© EPA-EFE

Iran start nieuwe gerechtelijke procedure tegen journalistes die dood van Mahsa Amini bekendmaakten

Het Iraanse gerecht heeft een nieuwe procedure opgestart tegen de twee journalistes die in 2022 de dood van de Koerdische vrouw Mahsa Amini hadden bekendgemaakt. Elaheh Mohammadi en Niloufar Hamedi waren zondag nog maar op borgtocht vrijgelaten.

gjs
Bron: BELGA

De 22-jarige Mahsa Amini stierf in september 2022 nadat ze door de zedenpolitie in Teheran was opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet correct droeg. De zaak leidde tot een golf van protest in het land. De 31-jarige journaliste Elaheh Mohammadi en de 36-jarige fotografe Niloufar Hamedi, die het overlijden aan het licht hadden gebracht, werden in oktober vorig jaar tot jarenlange celstraffen veroordeeld, onder meer wegens vermeende samenwerking met de VS. Maar de  twee vrouwen zijn in beroep gegaan en werden zondag na 400 dagen gevangenschap op borgtocht vrijgelaten.

Nauwelijks één dag later is dus een nieuwe gerechtelijke procedure tegen de twee opgestart. Dat gebeurde volgens het Iraanse persbureau Isna naar aanleiding van foto’s die online gepubliceerd werden. De twee vrouwen zijn daarop zonder de verplichte hoofddoek te zien. De Iraanse justitiedienst Mizan bevestigt de nieuwe beschuldiging ook, maar zonder namen te noemen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer