Babysit die onschuldige man in cel doet belanden door valse beschuldiging van verkrachting krijgt geen straf

Een babysit die in 2021 een veertiger uit Schepdaal valselijk beschuldigde van verkrachting, foltering en belaging, zal zich niet voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden. De raadkamer besliste om de vrouw de gunst van opschorting toe te kennen. Het slachtoffer in de zaak zat door haar verzinsels twaalf dagen onschuldig in de cel.

Speurders van de federale gerechtelijke politie arresteerden de man in mei 2021, waarna hij werd aangehouden en werd overgebracht naar de gevangenis van Sint-Gillis. De man werd door de babysit van zijn kinderen beschuldigd van meer dan twintig feiten van verkrachting, foltering en belaging.

Na zijn vrijlating slaagde hij er samen met zijn vrouw in om de beschuldigingen te weerleggen. De babysit gaf uiteindelijk toe dat ze alles had verzonnen en verklaarde dat de veertiger onschuldig was. Om de speurders en de onderzoeksrechter om de tuin te leiden, had de vrouw onder meer valse stukken opgesteld waaruit moest blijken dat ze door de veertiger werd bedreigd. 

In november 2022 werd de man ook juridisch van alle blaam gezuiverd. Op vraag van het openbaar ministerie werd hij door de Brusselse Kamer van Inbeschuldigingstelling buiten vervolging gesteld. “Er is eindelijk een einde gekomen aan de lijdensweg van mijn cliënt”, liet zijn advocaat, meester Marijn Van Nooten, optekenen na die beslissing. “Deze zaak toont nogmaals het belang aan van het vermoeden van onschuld”, klonk het. 

Intussen liep ook een onderzoek tegen de babysit die alle aanklachten had verzonnen. De zaak kwam nu voor de raadkamer, die besliste om het niet tot een proces te laten komen. “De tenlasteleggingen ten overstaan van betrokkene werden bewezen verklaard, maar ze wordt door de raadkamer de gunst van opschorting verleend”, zegt Ingrid Moriau van het parket van Halle-Vilvoorde. “Dit wil concreet zeggen dat er geen correctionele zitting meer volgt.”

Meest gelezen