© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Veertiger bedreigt ex-vrouw na ruzie over kinderen: “Ik ben bang dat ik dit met de dood bekoop”

Voeren -

Een 44-jarige man uit Voeren riskeert 40 maanden cel omdat hij zijn ex onophoudelijk en verregaand met de dood bedreigt. De man werd deze zomer uiteindelijk gearresteerd. Zijn ex las een brief voor in de Tongerse rechtbank. “Mijn leven staat stil.”

Shauni Deferm

Sinds 6 juli 2023 verblijft de veertiger in de Hasseltse gevangenis nadat zijn ex verschillende klachten tegen hem neerlegde voor belaging en doodsbedreigingen. Een eerdere veroordeling in augustus 2022 voor soortgelijke feiten ten aanzien van zijn ex-vrouw, waarbij de man een contactverbod kreeg opgelegd, hield hem niet tegen.

Mes in haar keel

De man stuurde na het vonnis meermaals en op verschillende dagen 50 tot 80 mails op enkele uren tijd. De inhoud loog er niet om en werd steeds grimmiger. “Je begrafenis is al geregeld”, “Ik verbouw je gezicht zodat zelfs je moeder je niet meer herkent” en “Met een beetje geluk overleef je het niet”, klonk het.

Uiteindelijk kwam de man verschillende keren voor de onderzoeksrechter en bracht hij meermaals een bezoekje aan de justitieassistent, maar ook daar liep het mis. “Hij zei dat hij zijn ex haatte en dat hij spijt heeft dat hij haar nooit harder heeft aangepakt. Op de vraag van de justitieassistent wat de situatie zou doen verbeteren, antwoordde hij dat een mes in haar keel steken wel zou helpen”, klonk het bij de Tongerse aanklager die een effectieve celstraf van veertig maanden en een geldboete van 1.600 euro eist.

Levensvreugde kwijt

De ex-vrouw was maandagochtend aanwezig in de Tongerse rechtszaal en las een brief voor. “Ik zit al lange tijd ziek thuis want dit heeft een grote impact op mijn dagelijks functioneren. Ik ben al anderhalf jaar op mijn hoede. Ik schrik van elke mail die ik krijg en ik moet altijd inschatten hoe onveilig het is. Dit is voor mij en de kinderen uitzichtloos. Het duurt veel te lang. Wij zijn allemaal een deel van onze levensvreugde kwijt. Ik moet steeds over mijn schouder kijken want ik ben heel bang dat ik dit met de dood moet bekopen. Mijn leven staat stil en ik ben heel moe.” De vrouw vraagt een morele schadevergoeding van 3.500 euro.

Co-ouderschap

De veertiger zelf wentelde zich in de slachtofferrol tijdens zijn verhoor door de rechter. “Het heeft vooral met mijn kinderen te maken. Als de kinderen evenredig verdeeld waren na de scheiding, was dat een oplossing geweest. Nu heb ik mijn kinderen al een jaar lang niet gezien. Ik moest mijn frustraties kwijt”, klonk het.

Zijn raadsman, meester Steve Geerdens, wijst op de voorlopige hechtenis die zijn cliënt al doorstaan heeft. “Hij zit zeven maanden vast als hij een uitspraak zal krijgen. Daardoor is hij al genoeg gestraft. Pas op, ik ben de eerste om deze feiten af te keuren. Ik heb hem altijd gezegd dat dit geen oplossing is en dat hij zo zijn kinderen niet te zien zal krijgen, maar het is precies sterker dan hemzelf. Hij krijgt het niet de baas omdat hij zo boos is omdat mevrouw de co-ouderschapsregeling die uitgesproken is door de familierechtbank, niet heeft gevolgd. Ik heb hem al meermaals zien breken door het gemis van zijn kinderen.”

Geerdens vraagt een straf met uitstel onder voorwaarden. “Hij heeft iemand nodig om mee te kunnen praten en zijn diepgewortelde psychologische problemen op te lossen. Een effectieve celstraf is contraproductief. Hij zit al diep, u moet hem niet dieper duwen.”

Vonnis volgt op 12 februari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer