Regisseur Stijn Coninx zet schouders onder "30 dagen zonder klagen": "Vreet energie en heeft geen nut"

Vandaag start "30 dagen zonder klagen", de campagne die oproept om minstens 30 dagen niet te klagen en meer te focussen op positief gedrag. Dit jaar is regisseur Stijn Coninx, bekend van de films "Daens", "Marina" en "Niet schieten", ambassadeur van de campagne.

"Als je ervan uitgaat dat het leven hard is, dan moet je je afvragen: wat kan ik eraan doen? Dat is het leven anders bekijken en van elk moment iets proberen te maken", zo vertelt filmregisseur Stijn Coninx uit Pelt.

Zelf kreeg Coninx al een aantal tegenslagen te verwerken. Zo werd in 2019 darmkanker bij de regisseur vastgesteld. Intussen is hij kankervrij en probeert de Peltenaar zo positief mogelijk in het leven te staan.

"De campagne trok mij aan omdat ik het heel belangrijk vind om positieve noten te zien in het leven. Als je de hele dag klaagt, is dat zowel voor jou als voor de ander vermoeiend. Het vreet energie en het brengt niet veel bij."

Toch betrapt Coninx zichzelf soms op klagen. "Ik ben ook maar een mens, maar ik word me er wel snel van bewust en doe er dan alles aan om die knop om te draaien." 

Humor helpt

"Als rondom mij te veel geklaagd wordt, probeer ik dat te filteren om geen energie te verliezen. Of ik probeer er een positieve noot aan bij te dragen." Dat kan volgens Coninx heel goed met humor. "Met een kwinkslag de zaken proberen te relativeren, de aandacht verleggen en mensen af te leiden van het negatieve, dat kan met humor."

Volgens Isabelle Gonissen, de initiatiefnemer van de campagne tegen klagen, moeten mensen ervoor kiezen om positiever in het leven te staan. Een idee waar ook Coninx zich achter schaart. "Een simpel voorbeeld: het is misschien grijs buiten, daar kan je over klagen, maar je kan je ook focussen op het feit dat het witte sneeuwtapijtje heel mooi is. Geniet daarvan. Je hebt de keuze in het leven: waar focus ik me op? Dat kan je zelf bepalen."

Klaagbarometer

Inzicht krijgen in hoe je klaagt, kan helpen om het minder te doen, vindt Gonnissen. Daarom lanceert ze dit jaar voor het eerst een klaagbarometer. Wie de barometer invult, krijgt automatisch tips om het persoonlijke klaaggedrag te minderen. 

"We klagen allemaal. Daarbij denken we dat we onze ontevredenheid of machteloosheid ventileren, zodat we ons nadien beter zullen voelen. Maar deze redenering klopt niet. Klagen is slecht voor ons humeur en het humeur van de luisteraars om ons heen, maar dat is niet het enige: klagen is ook slecht voor je hersenen en je gezondheid."

"Daarom loont het om minder te klagen. De allereerste stap daartoe is ervoor openstaan en je bewustzijn van je eigen gedrag en leven te vergroten. Dankzij dit inzicht kan je er echt iets aan doen. Daar wil de klaagbarometer bij helpen."

Je kan de klaagbarometer volledig gratis raadplegen op www.kiespositief.be

Meest gelezen