Is het vandaag veel moeilijker om een woonlening af te sluiten?

Door de gestegen rentes moeten we meer geld op tafel leggen wanneer we een woonlening willen afsluiten. Daar houden ook de kredietgevers rekening mee. Wanneer ze vrezen dat de schuldenlast te groot is voor de kredietnemer, kunnen ze weigeren om de aankoop van een huis of appartement te financieren.

Waarom is dit belangrijk?

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in de zomer van 2022 voor het eerst in lange tijd de rentes opgetrokken. Sindsdien is de depositorente - de vergoeding die de banken krijgen op het geld dat ze parkeren bij de monetaire instelling - met 450 basispunten gestegen tot 4 procent. Dat verstrakkende geldbeleid maakt ook lenen duurder.

Context: Lenen is de voorbije jaren fors duurder geworden.

  • Sinds 1 januari 2022 is de rente op een vaste woonlening met een looptijd van 25 jaar, waarbij je minstens 20 procent van de aankoop zelf financiert, gestegen van 1,79 naar 3,56 procent. Dat blijkt uit de Rentebarometer van Immotheker.

Gevolgen van de stijgende rente

Details:

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer