Agentschap Wegen en Verkeer overweegt klacht na acties met verkeersborden: “Stop onmiddellijk met ze om te draaien”

De actie begon donderdagavond aan de Vlaamse grens bij de Heuvellandse deelgemeente Wijtschate.© Thijs Pattyn

Stop onmiddellijk met straatnaamborden ondersteboven te draaien. Dat vraagt het Agentschap Wegen en Verkeer maandag, nadat de voorbije dagen tal van landbouwers in heel Vlaanderen uit protest borden hadden omgedraaid.

gjs

De actie van Boerenhart Vlaanderen begon donderdagnacht in de Westhoek door het omdraaien van tientallen plaatsnaamborden langs invalswegen. In de volgende nachten volgden landbouwers uit heel Vlaanderen dat voorbeeld. Allemaal met dezelfde boodschap. “Heel het Vlaamse platteland laat weten dat de druk op de land en tuinbouw te hoog is. Geef ons toekomst. Of wij ‘jonge boeren’ zijn de laatste generatie van een mooie Vlaamse landbouw en agro-ondernemingsgeschiedenis”, klonk het.

Voor het Agentschap Wegen en Verkeer (AVW) is het nu genoeg geweest. Het vraagt in een persbericht met aandrang om onmiddellijk te stoppen. “Omgedraaide verkeersborden verliezen hun functie in het verkeer én ze zijn niet langer leesbaar”, klinkt het. “Dat is gevaarlijk. Bij een verkeersbord dat een bebouwde kom aanduidt, hoort bijvoorbeeld ook een lager snelheidsregime van 50 kilometer per uur en mogen sommige bromfietsers op de rijbaan rijden. Met dit bord worden ook allerlei verkeersregels van kracht, die vaak toegespitst zijn op de verkeersveiligheid van actieve weggebruikers in dorps- of stadskernen.”

Het agentschap zegt verder in kaart te brengen “waar verkeersborden gesaboteerd werden” en het nodige te doen om die goed te hangen. AVW zegt ook een klacht te overwegen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen