Source: Associated Press

Amerikaans vrachtschip op Rode Zee geraakt door raket van Jemenitische Houthi-rebellen

Op de Rode Zee is een commercieel schip geraakt door een Jemenitische raket. Voorlopig is er nog geen sprake van slachtoffers en zou het schip verder kunnen varen. Het is de tweede aanval van de Houthi's tegen een schip op enkele uren tijd. Afgelopen nacht probeerden de Houthi's nog een marineschip van het Amerikaanse leger te raken met een kruisraket, maar de Amerikanen konden die aanval afweren.

Voor de kust van Jemen is opnieuw een schip geraakt door een raket. Dat zegt het Britse agentschap voor maritieme veiligheid (UKMTO).

Het incident deed zich ongeveer 95 zeemijl (oftewel 175 kilometer) ten zuidoosten van de Jemenitische stad Aden voor. Er zou sprake zijn van drie raketten, waarvan er twee in de zee belandden. Het vaartuig werd door een derde raket "van bovenaf" geraakt. Door de inslag brak brand uit, maar het schip zou wel nog zeewaardig zijn en kunnen verder varen. Volgens de laatste berichten zijn er geen doden of gewonden gevallen.

Het UKMTO heeft zelf geen informatie gegeven over de herkomst of over de eigenaar van het schip. Volgens het maritieme beveiligingsbedrijf Ambrey gaat het om Amerikaanse bulkcarrier, bedoeld voor groot vrachtvervoer van niet-verpakte goederen, zoals graan of steenkool. Naar verluidt vaart het schip onder de vlag van de Marshalleilanden en was het op weg naar het Suezkanaal.

"Reactie op Amerikaanse aanvallen"

De Houthi-rebellen hebben de aanval op een schip in de Rode Zee opgeëist. Houthi-woordvoerder Yahya Saree voegde eraan toe dat Amerikaanse en Britse schepen voortaan als "vijandige doelwitten" zullen worden bestempeld.

Sinds de start van de oorlog tussen Israël en de Palestijnse radicale organisatie Hamas begin oktober, voeren de Houthi-rebellen vanuit Jemen regelmatig aanvallen uit op containerschepen en tankers in de Rode Zee. In een reactie hebben de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk vrijdag en zaterdag verschillende Houthi-doelwitten onder vuur genomen. Daarbij zou zo'n 30 procent van de aanval-infrastructuur van de Houthi's zijn vernietigd.

De sjiitische rebellengroep zegt dat ze handelt uit solidariteit met de Palestijnen in de Gazastrook en dat er enkel schepen worden geviseerd die een link hebben met Israël. Maar volgens het bedrijf Ambrey dat maritieme risico's berekent, bestaat er geen verband tussen Israël en het schip dat geraakt werd.

De Jemenitisch Houthi-rebellen hadden zondag nog een kruisraket afgevuurd op een Amerikaanse torpedobootjager. Die kon door een Amerikaans gevechtsvliegtuig op tijd uit de lucht worden gehaald.

Meest gelezen