Direct naar artikelinhoud
NieuwsOpen Vld

‘Als je wilt dat de economie goed draait, kan je maar op één partij rekenen’: De Croo (Open Vld) neemt de handschoen van De Wever op

Premier Alexander De Croo op de nieuwjaarsreceptie van Open Vld. ‘Je gaat niet groeien door het land te splitsen.’Beeld Thomas Sweertvaegher

‘Mensen weten wie ons land beter zal maken.’ Premier Alexander De Croo (Open Vld) ging maandag, tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in Brussel, voluit de concurrentiestrijd met N-VA aan rond het thema welvaart.

De liberalen blijven ervan overtuigd dat ze in de komende weken en maanden nog voldoende onbesliste kiezers kunnen overtuigen om een electorale pandoering op 9 juni te voorkomen.

In de woorden van premier De Croo maandagavond voor zijn liberale achterban: “We moeten uit ons kot komen om onze economie te verdedigen. En die gaan we niet versterken door onder de kerktoren te kruipen. Wel door op te komen voor de Belgische belangen. Er is maar één partij die dat doet en dat zijn wij.”

Een geprikkelde De Croo speelde geregeld in op de nieuwjaarstoespraak van Bart De Wever, die zaterdag zei ‘dat alleen een sterke N-VA het rotten kan stoppen’. “Je hebt er die een blinde obsessie hebben om alles in ons land ‘verrot’ te noemen. Intussen zorgen wij voor groei, innovatie en jobs. En de cijfers vallen niet te ontkennen. Tot spijt van wie het benijdt (...) Onze groei is het dubbele van die van de eurozone.”

Voor De Croo is samenwerken “de essentie van de politiek”. Een punt dat hij al langer probeert te maken, om de kiezer te overtuigen van de verdiensten van zijn bonte federale regering. “Niet elke dag de krantenkoppen halen met de zoveelste straffe uitspraak. Maar resultaat boeken en vooral ook samenwerken zodat mensen er beter voor staan. Dat doen wij. Wij spreken er niet over. We doen het. Dus als je wil dat de economie goed draait, dan is er maar één partij waarop je kan rekenen. En dat zijn de liberalen. Je gaat niet groeien door het land te splitsen. Je gaat je samenleving niet versterken door mensen te verdelen. Met ons weten mensen waar ze aan toe zijn. Ze weten wie ons land beter zal maken.”

Aan een confederale onderhandelingsronde wil De Croo zich niet wagen deze zomer. Van een zakenkabinet - een voorstel van De Wever - wordt hij niet warm. Hij wil snel een nieuwe regering vormen, die de begroting aanpakt. “We moeten ons land niet complexer maken, maar eenvoudiger. En dat kan door een echte regering op poten te zetten met een parlementaire meerderheid, met een volwaardige begroting op tijd bij Europa en met een écht project om België sterker te maken. Laten we ons niet verliezen in eindeloze discussies over nog maar eens een staatshervorming. Dat is energie- en welvaartsverlies.”

En nog: “Om de boel te splitsen moet je bij de tovenaars zijn.”

Blokkeren

Partijvoorzitter Tom Ongena deed intussen wat van hem verwacht wordt: het palmares van zijn premier verdedigen. “We hebben ons land, onze economie, onze welvaart de voorbije jaren sterker gemaakt. We kunnen daarom met opgeheven hoofd naar de kiezer. We hebben onze job gedaan.”

En Ongena ondersteunde de campagneboodschap van De Croo: de liberalen zijn nodig om dit land uit de penarie te houden na 2024. Niet de communisten “die winst boeken iets vies vinden”. Niet de groenen, “die meer en meer in de ban raken van de degrowth-waanzin”. En ook niet de nationalisten van N-VA en Vlaams Belang. “Zij willen na de verkiezingen ons land blokkeren. Blokkeren om het te splitsen. Stilstand die ons miljarden kost. Vraag het maar aan de Britten.”

Ongena’s punchline: “Als het om onze welvaart gaat (de campagneslogan van N-VA, JVH), om de portemonnee van de mensen, ben je alleen bij ons aan het juiste adres.”