Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Dode en 17 gewonden bij terreuraanval in buurt van Tel Aviv, twee Palestijnen opgepakt

In Israël, in de centraal gelegen stad Ra'anana, werd een aanslag met een wagen gepleegd, daarbij viel één dode en zeventien gewonden. Dat heeft de Israëlische politie bekendgemaakt. Er werden twee Palestijnse verdachten opgepakt. Terreurorganisatie Hamas zei dat de aanval een reactie is op het aanhoudend geweld tegen de Palestijnen.

De Israëlische stad, Ra'anana, ligt op zo'n 20 kilometer ten noordoosten van Tel Aviv. Volgens de politie hebben twee Palestijnen, die familie zijn van elkaar, de aanslag uitgevoerd. Ze worden ervan verdacht verschillende auto's te hebben gestolen waarmee ze op een aantal plaatsen in de buitenwijk van Tel Aviv zijn ingereden op voorbijgangers. Volgens Israëlische media heeft een van de verdachten eerst een vrouw neergestoken, de andere heeft drie voertuigen gestolen waarmee hij telkens inreed op voetgangers. 

Het gaat om twee mannen van 25 en 44 jaar, gaf de veiligheidsdienst in een persbericht mee. Volgens de politie waren ze illegaal in Ra'anana. De verdachten zijn afkomstig uit Hebron, een stad in het zuiden van de bezette Westelijke Jordaanoever.  Beide mannen worden momenteel ondervraagd door de veiligheidsdienst, klonk het nog. 

BEKIJK - De beelden van de terroristische aanslag in Ra'anana:

Videospeler inladen...

Volgens de hulpdiensten werd een vrouw in kritieke toestand in een ziekenhuis opgenomen, "ondanks reanimatiepogingen stierf ze aan haar verwondingen". Zeventien anderen raakten gewond, onder wie twee zwaargewond. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt bovendien dat twee "jonge Franse landgenoten" gewond raakten bij de aanval. Het Franse consulaat in Tel Aviv is "volledig gemobiliseerd", klinkt het nog. 

De voormalige Israëlische premier Naftali Bennett, die in Ra'anana woont, zei dat "de strijd tegen het terrorisme vastberadenheid vereist". We zullen de strijd tegen terrorisme voortzetten tot we winnen", klonk het nog op X, het voormalige Twitter. 

De terreurorganisatie Hamas heeft intussen de aanslag opgeëist. Hamas-woordvoerder Hazem Qassem zei dat "de heroïsche aanval in Tel Aviv een eerste reactie is op de misdaden van de bezetting tegen ons volk in Jenin", een Palestijnse stad op de bezette Westelijke Jordaanoever. 

Spanningen lopen verder op

De spanning in Israël en de Palestijnse gebieden blijft oplopen. De opgepakte daders waren familieleden uit Hebron, op de Westelijke bezette Jordaanoever. 

Het Israëlische leger is er afgelopen nacht de universiteit van Nablus binnengevallen, op zoek naar Hamasstrijders onder de studenten. Gisteren zijn opnieuw vijf Palestijnen gedood, onder wie een jongen van zeventien. Tijdens zijn begrafenis liepen de gemoederen hoog op. 

Oorlog sinds 7 oktober

De oorlog in Gaza startte op zaterdag 7 oktober nadat Hamas onverwachts een grootschalige aanval had uitgevoerd op Israël. Daarbij kwamen 1.140 mensen om en werden 240 mensen ontvoerd, volgens Israëlische gegevens. 

Sindsdien voert Israël bombardementen uit op de Gazastrook, later volgde ook een grondoffensief. Daarbij zijn volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid al meer dan 24.000 Palestijnen omgekomen. Voornamelijk vrouwen en kinderen. 

De internationale gemeenschap en politiek reageren verdeeld op de oorlog, met protesten wereldwijd. De spanningen lopen ook verder op in het Midden-Oosten, onder meer met Hezbollah in Libanon, terreur in Iran en Houthi-rebellen op de Rode Zee.

Ra'anana
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen