Beeld: Kurdistan24 op Twitter

Irak dient klacht in bij VN-veiligheidsraad na dodelijke Iraanse raketaanvallen op "spionagecentra"

Irak heeft een klacht ingediend bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties na de dodelijke Iraanse raketaanvallen op Syrië en Irak van afgelopen nacht. Volgens het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken brengen de aanvallen het volk in gevaar, maar Iran beweert naar eigen zeggen alleen raketten afgevuurd te hebben op "terroristische doelwitten en spionagecentra". Zeker vier mensen kwamen daarbij om, onder wie ook burgers.

De Iraanse Revolutionaire Garde heeft afgelopen nacht met ballistische raketten een aanval uitgevoerd op wat ze zelf "spionagecentra" noemen in de buurt van Erbil in Iraaks-Koerdistan.

"We hebben ballistische raketten ingezet om spionagecentra en bijeenkomsten van anti-Iraanse terreurgroeperingen in de regio te vernietigen", klinkt het. Ze claimen dat het onder meer zou gaan om een hoofdkwartier van Mossad, de Israëlische geheime dienst, in Irak. Er werden volgens persagentschap Reuters ook explosies gehoord in de buurt van de luchthaven en het Amerikaanse consulaat. Volgens Iran was de aanval nodig om een veiligheidsdreiging te neutraliseren.

BEKIJK - Iran vuurt verschillende raketten af op doelwitten in Irak en Syrië:

Videospeler inladen...

Daarnaast zou de Revolutionaire Garde ook een raketaanval hebben uitgevoerd op IS-doelen in Syrië. Dat zou een reactie zijn op de dubbele zelfmoordaanslag van begin januari op de herdenkingsplechtigheid van Qassem Soleimani, een hoge Iraanse militaire officier. De Verenigde Staten waren 4 jaar geleden verantwoordelijk voor de dood van Soleimani, maar de aanslag van dit jaar werd opgeëist door terreurgroep IS.

De hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, had eerder gezegd dat er "een harde reactie" zou komen op de "terroristische aanval" van de Islamitische Staat.

Bij de explosies zouden volgens het Koerdische bestuur van de regio zeker 4 doden en 6 gewonden zijn gevallen. Volgens Irak zijn ook burgers geraakt. De Verenigde Staten laten weten dat er geen Amerikaanse slachtoffers zijn gevallen en dat er geen schade is aan het Amerikaanse consulaat. 

Iraakse bronnen melden aan Reuters dat de raketten onder meer zijn neergekomen op het huis van een prominente Koerdische zakenman die een van de dodelijke slachtoffers zou zijn.

Alle wettelijke maatregelen

Irak is niet te spreken over de Iraanse aanval. De Iraakse autoriteiten dreigen om "alle noodzakelijke wettelijke maatregelen te nemen", waaronder een "klacht bij de VN-Veiligheidsraad". Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Het is een agressie die gericht is op de Iraakse soevereiniteit en de veiligheid van zijn volk", zegt het ministerie in het persbericht. 

Volgens Wladimir van Wilgenburg, een Nederlandse journalist die al jaren in Erbil werkt, probeert Iran de spanningen in het Midden-Oosten te gebruiken om zijn eigen machtspositie in de regio te versterken ten nadele van de Verenigde Staten.

Meest gelezen