Kinderen massaal ziek na schoolmaaltijd, voedselagentschap onderzoekt gyrosschotel

© Kds

Tientallen leerlingen van het Sint-Aloysiuscollege in Diksmuide en het Immaculata-instituut in De Panne werden eind vorige week ziek na een middagmaal op school. In beide scholen bleven vrijdag heel wat kinderen thuis. Het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV) voert een onderzoek.

Bert Feys

Inmiddels zitten de schoolbanken in het Sint-Aloysiuscollege in Diksmuide en het Immaculata-instituut in De Panne alweer helemaal vol, maar eind vorige week bleven verschillende schoolkinderen van beide scholen thuis. Het middagmaal, frieten met gyros en groenten, was hen donderdag niet goed bevallen.

“Vrijdag bleef een viertal kinderen ziek thuis. Ook tijdens de dag werden enkele kinderen onwel. Naast een vijftigtal kinderen met maag- en darmklachten voelde ook een drietal leerkrachten zich niet goed”, zegt Isabelle De Keyser, directeur van het Sint-Aloysiuscollege in Diksmuide.

De school werkt al sinds 2006 samen met Scolarest, een traiteur van maaltijden voor restaurants en onderwijsinstellingen. “We weten nog niet waar het fout gelopen is. We wachten de oorzaak af en zitten dan samen met Scolarest. In ruim tien jaar was er nog nooit een probleem, maar dergelijke zaken als eind vorige week mogen niet gebeuren”, zegt de directeur.

106 zieken

In het Immaculata-instituut De Panne stonden donderdagmiddag ook frietjes met gyros op het menu. “Van de 154 eters werden uiteindelijk 106 mensen ziek. Ik at bijvoorbeeld enkel gyros met groenten, maar werd niet ziek. Mijn dochter, die hier op school zit, at wel frieten en werd ziek. Anderen aten ook alles en werden dan weer niet ziek”, geeft directeur Hugo Sevenois enkele voorbeelden uit zijn school weer. Een twintigtal leerlingen bleef vrijdagmorgen thuis. Toch behoudt de school het vertrouwen in Scolarest. “We weten niet wat er fout is gelopen. De firma levert ook aan een school in Ieper en daar waren geen klachten.”

Het FAVV nam ondertussen al monsters van voedselresten. Ook de mayonaise en andere sausen werden gecontroleerd. Die stalen worden onderzocht. “In de loop van deze week zullen we hier uitsluitsel over hebben”, zegt Philippe Houdart, woordvoerder van FAVV.

Bij Scolarest weten ze niet wat er fout liep met de maaltijden. “We weten niet of de producten van de leveranciers misschien slecht waren of er iets is misgelopen tijdens de bereiding. Dit is de eerste keer dat dit gebeurt. Op basis van de analyses zullen we rond de tafel zitten met onze beide klanten”, vertelt Marc De Bernandin van Scolarest.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen