Donald Trump zet FBI-baas James Comey aan de deur

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag verrassend FBI-baas James Coney ontslagen, met onmiddellijke ingang.

“De FBI is een van de meest gekoesterde en gerespecteerde instellingen en vandaag is een nieuw begin voor ons kroonjuweel van rechtshandhaving”, zei Trump in een persbericht dat het Witte Huis vrijgaf.

In de verklaring stond dat het ontslag er kwam op aanraden van minister van Justitie Jeff Sessions en viceminister van Justitie Rod Rosenstein. Trump informeerde Comey dinsdag met een ondertekende brief over zijn ontslag. Daarin stond dat hij “zich aansloot bij het oordeel van het ministerie van Justitie” dat hij niet in staat is de FBI “effectief te leiden”.

Eerder dinsdag zei de FBI aan het Congres dat Comey tijdens zijn getuigenis voor de commissie Justitie van de Senaat vorige week niet accuraat was. Hij gaf er de belangrijkste bevindingen van het onderzoek rond de e-mails op een onbeveiligde server van de verliezende Democratische kandidate Hillary Clinton verkeerd weer, klonk het.

Comey zei dat “honderdduizenden” e-mails doorgestuurd werden naar het voormalige congreslid Anthony Weiner, terwijl het in feite maar om een “klein aantal” ging.

Obama stelde Comey in 2013 aan voor een termijn van tien jaar. De zoektocht naar een nieuw FBI-hoofd start onmiddellijk, aldus Trump nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer