Na 31 minuten was het al duidelijk: Donald Trump wint Republikeinse voorverkiezing in Iowa, DeSantis dan toch tweede

Donald Trump heeft zoals verwacht de Republikeinse voorverkiezing in de Amerikaanse staat Iowa gewonnen. Dat melden Amerikaanse media. Ron DeSantis, de gouverneur van Florida, kreeg een opsteker en werd dan toch tweede.

jvh
Bron: BELGA

Het Amerikaanse persbureau Associated Press riep 31 minuten na het begin van de Republikeinse caucus de overwinning van al uit – voor die afgelopen was en de meeste stemmen bekendgemaakt waren, wat betekent dat het resultaat gebaseerd was op peilingen en andere gegevens. Uit een latere telling (omstreeks 22.30 uur lokale tijd, 05.30 uur Belgische tijd) bleek dat de voormalige president 51 procent van de Republikeinse stemmen in Iowa heeft binnengehaald.

Trump hield na afloop van de caucus een opvallend verzoenende toespraak. “Ik denk dat het nu tijd is voor iedereen, voor ons land om zich te verenigen”, klonk het vanuit Des Moines. “Of het nu gaat om Republikeinen of Democraten of liberalen of conservatieven.”

Donald Trump© AP

Opsteker voor DeSantis, klap voor Haley

Ron DeSantis volgde op grote afstand van Trump met 21,4 procent, Nikki Haley werd met 17,7 procent pas derde. Een opsteker voor de eerste, een tegenvaller voor de tweede. De campagne van DeSantis leek namelijk lange tijd op zijn laatste benen te lopen, maar door dit relatief goede resultaat kan die mogelijk een tweede adem vinden.

Haley moest volgens de meeste commentatoren dan weer vóór DeSantis eindigen om dan volgende week – bij de voorverkiezing in New Hampshire – zelfs Trump te kunnen bedreigen, maar het is maar de vraag of haar campagne deze klap te boven komt.

Ron DeSantis© REUTERS

Vivek Ramaswamy gooit handdoek in de ring

Vivek Ramaswamy heeft zich dan weer teruggetrokken uit de Republikeinse voorverkiezing, nadat duidelijk werd dat hij met amper 7,7 procent op de vierde plaats was geëindigd. “Er is geen pad voor mij om de volgende president te zijn”, besloot Ramaswamy in een toespraak.

Vivek Ramaswamy© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer