© C.D./peopleimages.com - stock.adobe.com

Waarom het aantal twintigers dat om een ‘knipje’ vraagt, stijgt

Dat mannen als late dertiger of veertiger vaker voor een ‘knipje’ kiezen, is al een tijdje een tendens. Maar ook bij twintigers en vroege dertigers zit de ingreep in de lift: zij willen géén kinderen.

Koen Baumers

Het gezinnetje is compleet, en dus is het tijd voor een knipje? De laatste jaren kiezen mannen veel vaker dan vroeger voor vasectomie. Het aantal ingrepen steeg van 7.300 in 2010 naar 8.900 in 2022.

Het gaat om een ingreep van ongeveer 20 minuten onder lokale verdoving, die voor de rest geen enkele invloed heeft op de seksualiteit. Veel koppels zien het dan ook als een gemakkelijker anticonceptie dan bijvoorbeeld de pil. “Vaak kiezen mannen ervoor zodat hun partner geen hormonen meer moet innemen”, zegt uroloog Piet Hoebeke (UZ Brussel).

Vaak veel jonger

Maar urologen zien ook een nieuwe trend: mannen die al veel jonger op consultatie komen. Hun reden is niet de ‘voltooide kinderwens’, zoals het in de vaktaal heet voor late dertigers met een gezin. Wel omdat ze er als twintiger al overtuigd van zijn dat ze nooit kinderen zullen willen.

Die tendens wordt duidelijk uit de cijfers die het Nieuwsblad opvroeg bij het Riziv. Het zwaartepunt ligt nog steeds bij late dertigers en veertigers. Maar in de jongere leeftijdscategorieën is er een sterkere stijging.

Per 100.000 mannen tussen 25 en 29 jaar kozen er in 2022 meer dan 100 voor een vasectomie: een stijging met 47 procent tegenover tien jaar ervoor. Bij de jonge dertigers waren het er 786, wat bijna een verdubbeling is. Ook bij jonge twintigers wint de ingreep aan populariteit, al gaat het daar in absolute cijfers nog om minder ingrepen.

Piet Hoebeke.© Inge Kinnet

Geen kinderwens

“Het is een realiteit dat er veel meer jongeren zijn die geen kinderwens hebben”, zegt Hoebeke. “Er is bij hen meer voorzichtigheid over de toekomst en over het klimaat. Maar we maken als urologen wel expliciet duidelijk dat de ingreep in principe onomkeerbaar is. En als ze in een relatie zijn, laten we bij voorkeur ook de partner tekenen.”

LEES OOK. Dit doet uroloog Piet Hoebeke om gezond te blijven: “Met snelle suikers kan je me echt moeilijk verleiden”

De dalende kinderwens blijkt ook uit andere onderzoeken. “We zien op korte tijd een grote evolutie”, zegt onderzoeker Ilse Delbaere van het Expertisecentrum Zorginnovatie (Vives). “In onze laatste bevraging zei nog maar 60 procent van de adolescenten volmondig ja als het over kinderen ging, en meer dan 10 procent radicaal nee.”

Bezorgd, maar niet over klimaat

En de reden, is die inderdaad de bezorgdheid om het klimaat? Minder dan we oorspronkelijk dachten, zegt Delbaere. “Het staat niet in de top tien, tenzij je het samentelt met andere bezorgdheden over de toekomst zoals oorlog en maatschappelijke verschuivingen. De belangrijkste reden stemt me somber: ze vrezen dat ze het financieel niet zullen aankunnen, mogelijk omdat ze ook van hun eigen ouders horen hoe duur kinderen zijn.”

“Wel positief is dat die dalende kinderwens gepaard gaat met een veel bewustere keuze bij wie wél kinderen wil”, zegt Delbaere nog. “Ze willen hun kind ook op het vlak van energie en tijd alles geven wat het nodig heeft. En ze beginnen niet meer aan kinderen omdat het nu eenmaal de gewoonte is of verwacht wordt door de maatschappij. Jongeren die wel voor kinderen kiezen, komen vaak zelf uit een warm nest en willen dat graag doorgeven. Anderen vinden het de ultieme realisatie van een partnerrelatie.”