‘Oudste hond ter wereld’ verliest (voorlopig?) zijn titel, Guiness World Records voert onderzoek

De hond die vorig jaar door Guiness World Records werd uitgeroepen tot ‘oudste ter wereld’ is zijn titel voorlopig kwijt: foto’s hebben twijfel doen rijzen over de leeftijd van het dier, waardoor de organisatie een onderzoek is geopend.

jvh
Bron: Wired, The Times, Sky News

Bobi werd in februari 2023 – op basis van gegevens uit de database van huisdieren van de Portugese overheid – officieel uitgeroepen tot “oudste hond ooit” en “oudste nog levende hond”. Daarmee versloeg de Rafeiro do Alentejo een bijna honderd jaar oud record: de vorige oudste hond ooit was Bluey uit Australië, die in 1939 stierf op na 29 jaar en vijf maanden. Bobi overleed op 21 oktober, volgens zijn baasje 31 jaar en 165 dagen oud.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Maar dierenartsen betwijfelden toen al of Bobi wel degelijk zo oud was zoals zijn baasje beweerde. “Geen enkele collega gelooft dat Bobi daadwerkelijk 31 jaar oud was”, zei dierenarts Danny Chambers van de Britse beroepsfederatie Royal College of Veterinary Surgeons: die leeftijd zou voor een Portugese waterhond overeenstemmen met zowat 200 jaar voor een mens. Bovendien zou Bobi op foto’s uit 1999 witte poten hebben, terwijl de hond die in oktober overleed bruine poten had.

De Portugese overheidsdatabank blijkt in deze ook niet zo’n betrouwbare bron als eerst gedacht. De database bestond nog niet in 1992, toen Bobi geboren zou zijn, maar werd pas opgericht in 2020. Bobi zou ook pas in 2022 geregistreerd zijn, met een geboortedatum die werd aangegeven door zijn eigenaar.

Guinness World Records laat nu dan ook weten dat het een onderzoek voert naar het record van Bobi, die zijn titel voorlopig geschorst ziet. “Terwijl we ons onderzoek voeren, hebben we beslist om de titels ‘oudste levende hond’ en ‘oudste hond ooit’ tijdelijk niet toe te kennen”, aldus een woordvoerder.

© REUTERS

© REUTERS

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER