AFP or licensors

De Croo in toespraak voor Europees Parlement: "2024 wordt een jaar waarin onze democratieën getest zullen worden"

De westerse vrijheden en de democratie zullen dit jaar stevig op hun waarde getest worden, zo heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) gewaarschuwd in een toespraak voor het Europees Parlement in Straatsburg. Volgens hem moet Europa niet bang zijn om op eigen benen te staan, als de VS zou kiezen voor een "America First"-beleid.

Ons land neemt dit halfjaar het roterende voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie over. Met een toespraak in het Europees Parlement in Straatsburg kreeg premier De Croo de kans om zijn prioriteiten toe te lichten. En volgens De Croo wordt "2024 een cruciaal jaar". "Er staat veel op het spel voor Europa en voor het Westen. 2024 wordt een jaar waarin onze democratieën en onze vrijheden getest zullen worden." 

Hij verwijst daarbij niet alleen naar de verkiezingen in Europa, maar ook naar die in de VS. "Als 2024 ons opnieuw 'America First' brengt, zal Europa meer dan ooit op zichzelf komen te staan. Wij moeten dat vooruitzicht niet vrezen, maar omarmen." In zijn ogen is het een kans om Europa net meer solide te maken, "sterker, soevereiner, meer zelfredzaam".

AFP or licensors

Volgens De Croo is de blijvende steun voor Oekraïne, in de strijd tegen de Russische agressie, daarin bijzonder belangrijk. "We moeten die solidariteit absoluut op peil houden. Voor de VS en andere bondgenoten is de steun voor Oekraïne een strategische kwestie, een geopolitieke overweging. Voor ons, Europeanen, is de steun voor Oekraïne existentieel. Ze gaat naar het hart van onze veiligheid en welvaart."

BEKIJK - Er was bij wijlen applaus, maar ook kritiek te horen, licht VRT NWS-Europakenner Rob Heirbaut toe in "Het journaal":

Videospeler inladen...

"Verschot" voor Michel

Niet aanwezig in het Europarlement is de Europese Raadsvoorzitter Charles Michel. Hij moet verstek geven "om medische redenen". Michel zou kampen met een acute lumbago - "een verschot" in de rug, in de volksmond. "Zijn agenda voor de komende dagen wordt dan ook herschikt." Michel zal pas in de week van 5 februari aanwezig kunnen zijn in het Europees Parlement, wanneer de volgende plenaire vergadering plaatsvindt.

Michel werd normaal gezien morgen in Straatsburg verwacht om de Europarlementsleden meer toelichting te geven bij de Europese top van december en vooruit te blikken naar de extra top van 1 februari. Maar tal van parlementsleden willen hem dan ook aan de tand voelen over zijn aankondiging om deel te nemen aan de Europese verkiezingen en, indien verkozen, zijn zetel op te nemen en voortijdig te stoppen als voorzitter van de Europese Raad.

Dat Michel zijn mandaat voortijdig neerlegt, stoot op een muur van onbegrip. Sommigen verdedigen zijn keuze om zich aan de kiezer te presenteren, maar anderen waarschuwen dat zijn demarche ervoor kan zorgen dat de Europese Raad tijdelijk geleid wordt door de Hongaarse premier Viktor Orban.

Er gaan ook stemmen op om Michel nog voor de verkiezingen te vervangen door een interimvoorzitter, maar daarvoor is het nog te vroeg, zegt De Croo. "Ik werk zeer graag samen met Charles Michel en ik wil dat liefst zo lang mogelijk doen. Stabiliteit is de beste garantie om ervoor te zorgen dat wij er in ons Belgisch voorzitterschap voor kunnen zorgen dat wij dingen kunnen realiseren."

Meest gelezen