© Marc Gysen, RR

Ook ons leger kan mogelijk rol spelen in buitenlandse conflicten: “Kans dat Belgische reservisten worden opgeroepen is reëel”

Door de toenemende conflicten in de wereld lopen ook Belgische reservisten een grotere kans te worden opgeroepen. “Dat Rusland rechtstreeks een oorlog zou beginnen tegen ons land is vrij onwaarschijnlijk”, zegt oud-kolonel Roger Housen. “Wel is er een verhoogd risico op Russische acties tegen strategische infrastructuur in de Noordzee, zoals windmolens of gasleidingen. In combinatie met een verhoogde terreurdreiging ten gevolge van de conflicten in het Midden-Oosten, is de behoefte aan reservisten niet uit te sluiten”, aldus Housen.

David Van Turnhout

“In 2017-2018, bij de terreurdreiging van Islamitische Staat, werden 1.850 militairen ingezet op straat. Met het huidige aantal actieve beroepsmilitairen zou dat niet meer lukken. Op dit moment zijn zo’n 500 à 1.000 van de 5.700 reservisten van het Belgische leger snel oproepbaar en inzetbaar. Zij zouden kunnen bijspringen in geval van een tekort”, klinkt het.

LEES OOK. Oekraïne vindt geen soldaten meer: binnenkort geen lening of rijbewijs voor wie dienst weigert

Koen Metsu is burgemeester van Edegem en kapitein bij de luchtmacht.© rr

Burgemeester en kapitein

Eén van die reservisten is Edegems burgemeester Koen Metsu, die eerder in Gazet van Antwerpen al aangaf klaar te staan als hij iets zou kunnen betekenen bij gewapende acties tegen ons land. “Ik ben op dit moment data informatie manager bij de luchtmacht. Die taak bestaat vooral uit organiseren en ervoor zorgen dat de juiste informatie bij de juiste mensen terechtkomt. Ik denk dat anderen beter geschikt zijn om echt te opereren op het terrein, maar als ik gevraagd word, zal ik niet twijfelen”, zegt hij.

LEES OOK. Edegems burgemeester Koen Metsu kijkt als reservist met belangstelling naar Russische mobilisatie: “Sta klaar voor België wanneer het nodig is”

Metsu begon zijn carrière als reservist in 2022. “Na een uitgebreide sollicitatieronde van zes maanden met zware mentale en fysieke proeven, volgde ik een opleiding van twee weken”, vertelt Metsu. Daarna volgde nog een opleiding van twee weken. Momenteel is Metsu Sergeant. In augustus volgt een evaluatie om kapitein te kunnen worden. Daarna volgt nog een taaltest om de graad van majoor te behalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER