Weersvoorspellingen gingen de voorbije week alle kanten op. David Dehenauw legt uit waar ze bij het KMI allemaal rekening mee houden.
Volledig scherm
PREMIUM
Weersvoorspellingen gingen de voorbije week alle kanten op. David Dehenauw legt uit waar ze bij het KMI allemaal rekening mee houden. © Geert De Rycke / Gregory Van Gansen / Photo News

Daarom is het weerbericht zo wispelturig: “Bij sneeuw spelen er véél factoren mee”

“Kans op winterse neerslag. Een sneeuwbom! Ah nee, enkel regen. Of ja, toch enkele centimeters sneeuw.” Dit artikel vertelt u niet hoeveel millimeter sneeuw er op uw pelouse zal liggen. Wel vertelt het waarom de voorspelling voor vandaag al een week lang alle kanten uit schiet. Met hoeveel weermodellen houden meteorologen rekening? Waarom volgen ze op het ene moment model A en het volgende moment model B? En waarom is specifiek sneeuw zo moeilijk te voorspellen? David Dehenauw, hoofd van de weerdienst van het KMI, beantwoordt alle pertinente vragen.

23 reacties

  • Bart De Smet

    3 maanden geleden
    als het weer zo moeilijk te voorspellen is, waarom zit de weerman dan 10 minuten in de vtm nieuwsstudio uitleg te geven?. Zeg dan gewoon kans op sneeuw en ijzel en klaar is kees. Zoals veel lezers hier aangeven: vroeger waren er ook winters met een sneeuwperiode en het leven ging gewoon verder, zonder onheilspellende berichten over codes geel of rood.
  • ronny meuris

    3 maanden geleden
    Vandaag nog maar eens gezien dat het weer voorspellen onmogelijk is. Al dagen bereiden we ons hier in Rendeux voor op problemen en wat doet het, regenen.
  • walter emanuel

    3 maanden geleden
    Het woord sneeuwbom daar moet ik nog altijd om lachen. Omdat ze misch 5-10-15cm sneeuw geven. Wat moeten de mensen dan zeggen waar het in de winter altijd sneeuwt. En geen 15cm. 50 tot 1 meter en nog meer. Hoe noemen die dat dan. Een atoombom sneeuw of ?
  • Frank Wagemans

    3 maanden geleden
    Wie meesmuilend doet over de waarschuwingen moet maar eens naar Météo France kijken of een kijke gaan nemen in één van de 30 departementen waar code oranje geldt.
  • Yves De Groote

    3 maanden geleden
    Mij goed, maar over een sneeuwbom leuteren is er voor Vlaanderen toch ver over.