De medewerkers van de gemeente steken, letterlijk en figuurlijk, een handje toe.© if

Gemeentediensten strooien zout op de straat met de hand: opvallend zicht, maar er is een uitleg voor

Kortenberg -

In de Kortenbergse deelgemeente Everberg kon een lezer op dinsdagochtend vastleggen hoe de gemeentediensten met de hand zout strooien om de baan sneeuw- en ijsvrij te maken. Een opvallend zicht, maar het maakt wel degelijk deel uit van een plan.

Maarten De Cock

Tijdens de koude en gladde nachten schakelt het gemeentebestuur van Kortenberg een aannemer in die strooit op de invalswegen, de grote banen en de wegen waar de bussen passeren. Een strooiwagen van de gemeente neemt de bruggen en de fietsroute voor zijn rekening. In aanvulling daarvan strooien twee medewerkers met de hand zout op de Kortenbergse wegen. “Overdag zijn er telkens twee grote strooiwagens bezig”, zegt burgemeester Alexandra Thienpont. “Maar de grote tractors kunnen niet overal door. Daarom is er nog een andere ploeg die eerst met de hand strooit, zodat de tractors daarna wel degelijk hun werk kunnen doen. We willen vermijden dat het er onveilig is.”

Scholen

Ook op straten met steile hellingen en afdalingen wordt er handmatig werk verricht. “Soms kan de tractor er niet passeren, maar dan kunnen we er zo wel voor zorgen dat het er dus niet meer glad is. In de wijk Den Tomme in Meerbeek is dat bijvoorbeeld het geval. Onze diensten doen alvast heel wat inspanningen. Ook aan de scholen wordt er bijvoorbeeld extra gestrooid. Dit is een goede manier om zoveel mogelijk veiligheid te voorzien”, besluit de burgemeester.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer