Limburgse vlaaien en Hasselaar Peter Nulens.
Volledig scherm
PREMIUM
Limburgse vlaaien en Hasselaar Peter Nulens. © Limburgse Vlaaibakkers

Limburgse vlaaien mogen alleen nog in Limburg gebakken worden: “Proces-verbaal voor bakkers die regel overtreden”

De Limburgse bakkers zijn zo trots als een pauw, want hun vlaaien zijn door Europa erkend als streekproduct. Voortaan mag de naam ‘Limburgse vlaai’ enkel nog gebruikt worden voor baksels die aan zéér strenge voorwaarden voldoen. Maar wat maakt een Limburgse vlaai nu zo uniek? We vroegen het aan bakkerszoon Peter Nulens uit Hasselt.

13 reacties

  • Jelle Vanstraelen

    3 maanden geleden
    @ Henk Govaert: croissants onstonden in het Oostenrijkse Wenen, niet in Frankrijk.
  • Eric Grosemans

    3 maanden geleden
    Het is een erkenning als streekproduct en daar is niks mis mee. Iedereen vindt het normaal dat schuimwijnen die niet uit de Champagnestreek komen geen Champagne mag genoemd worden. Iedereen is het er ook meen eens dat Parmaham uit Parma moet komen. Wel dan moeten Limburgse vlaaien ook uit Limburg komen. In Hasselt bakken ze ook geen Antwerpse handjes.
  • Francois Rediger

    3 maanden geleden
    Wat voor mij lekker is ,dat koop of maak ik zelf , waarvan dat trek ik mij niet aan. en zo lekker vind ik de Verre Limburgse vlaaien niet. De in Wallonië patisserie is voor mij, kwaliteit voller en beter dan in Vlaanderen .
  • Theo Schreurs

    3 maanden geleden
    Belachelijk gewoon ... je kan vlaaien bakken waar je maar wilt, maar ze mogen dan geen Limburgse vlaai heten. nou 'so what".
  • John Verstraeten

    3 maanden geleden
    Als Limburger begrijp ik het wel, het is zoals Oostendse garnaalkroketten. Die eet je ook alleen in Oostende zó. Of de Geraardsbergse mattentaart. Maar tegelijkertijd kan ik ook niet zeggen dat dit of dat dé Limburgse vlaai is. Want ze smaken overal anders, en ga je de grens over, daar gooien ze je helemaal dood met de Limburgse vlaaien. Mijn idee is wel dat de NL Limburgse vlaaien zoeter zijn. Per streek weet ik wel dat er altijd wel ergens een bakker "the place to be" is.