De universiteit van Tartu.© Shutterstock

Russische professor in Estland aangehouden op verdenking van spionage

De veiligheidsdiensten van Estland hebben een Russische professor aangehouden op verdenking van spionage. De Russische staatsburger werd op 3 januari opgepakt en blijft voorlopig twee maanden in voorarrest, zo maakte het openbaar ministerie van het Oost-Europese land dinsdag bekend. De academicus zou spionageactiviteiten tegen Estland hebben uitgevoerd en gefaciliteerd.

gjs
Bron: BELGA

Er wordt momenteel een onderzoek gevoerd naar de 51-jarige man, al gaf het gerecht daar geen details over. Na enkele tientallen gevallen in het verleden toont de zaak volgens de Estse veiligheidsdienst aan dat Russische geheime diensten verschillende sectoren van het land, zoals onder meer de academische wereld, willen infiltreren. 

De universiteit van Tartu startte een onderzoek naar de beschuldigingen en beëindigde het contract met de professor. Volgens de Estse wetenschapsdatabase werkte de Russische academicus sinds 2010 aan de universiteit. Onlangs kreeg hij nog de post van hoogleraar internationale politieke theorie. Daarvoor doceerde hij in Rusland aan de staatsuniversiteit van Sint-Petersburg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer