Europa Press 2023

Minstens 1,4 miljoen levens gered in Europa dankzij coronavaccins, zegt WHO

Coronavaccins hebben minstens 1,4 miljoen levens gered in Europa. Dat zegt Hans Kluge, regionaal directeur Europa bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). "Het blijft belangrijk om onszelf en de meest kwetsbaren tijdens de wintermaanden te beschermen" klinkt het. Momenteel ziet de WHO vooral het aantal besmettingen met griep toenemen.

Uit een nieuwe studie van WHO Europe blijkt dat de levens van minstens 1,4 miljoen mensen in Europa gered is dankzij coronavaccins. "Zonder die vaccins zou het dodental op ongeveer 4 miljoen hoger liggen, misschien zelfs hoger", stelde Kluge vanmorgen op de eerste persbriefing van WHO Europa van het jaar. Meer dan 90 procent van de geredde mensenlevens betrof 60-plussers.

De studie werd uitgevoerd in 34 landen. Coronavaccins deden het aantal overlijdens in Europa in het algemeen met 57 procent dalen tussen december 2020, toen de eerste vaccins beschikbaar werden, en maart 2023. De eerste boosterdosis zou volgens WHO Europa 700.000 levens gered hebben.

"Vandaag kunnen 1,4 miljoen mensen in onze regio, de meesten van hen ouderen, genieten van het leven met hun dierbaren omdat ze de cruciale beslissing hebben genomen om zich te laten vaccineren tegen COVID-19", aldus Kluge. "Dat is wat vaccins kunnen doen."

De WHO blijft aanbevelen dat personen die een groot risico lopen, zich laten vaccineren tegen corona, en dat 6 tot 12 maanden na hun laatste dosis. Het gaat dan vooral om oudere mensen, zwangere vrouwen, mensen met een verzwakt immuunsysteem en mensen met chronische medische aandoeningen.

"Blijven investeren in gezondheid"

Kluge beklemtoonde voorts dat het tijdens de wintermaanden belangrijk blijft "om zichzelf en de meest kwetsbaren" te beschermen. Naast corona circuleert ook nog het influenzavirus (griep) en RSV. Het aantal besmettingen met RSV neemt momenteel af, daartegenover staat het aantal besmettingen met griep stijgt. "Terwijl we leren leven met COVID-19 en andere ademhalingsvirussen, is het absoluut essentieel voor kwetsbare bevolkingsgroepen om hun vaccinaties tegen COVID-19 en griep op peil te houden."

"Europa moet daarom absoluut blijven investeren in gezondheid", zegt Kluge. "We lopen het risico dat we niet voorbereid zijn op uitzonderlijke gebeurtenissen, zoals de opkomst van een nieuwe, ernstigere variant van COVID-19 of een nog onbekende ziekteverwekker. Ik maak me grote zorgen dat gezondheid van de politieke agenda verdwijnt en dat we er niet in slagen om de tijdbom aan te pakken waarmee onze gezondheidsmedewerkers worden geconfronteerd."

Meest gelezen