Belgisch talent Louann Battiston (18) maakt debuut voor prestigieuze Amerikaanse basketploeg: “Het was geweldig!”

Louann Battiston, onthoud die naam. De amper 18-jarige basketster maakte deze week haar eerste minuten voor de Duke Blue Devils, een van de meest prestigieuze universiteiten in de VS.

Vincent Van Genechten

Battiston maakte eind vorig jaar haar droom waar. Ze verliet de Liège Panthers voor Duke nadat de Blue Devils haar spotten tijdens een basketbalkamp in Las Vegas. Daar kroonde onze landgenote zich tot MVP in een veld met veertig speelsters.

“Louann kwam in de zomer op onze radar”, klonk het tijdens haar voorstelling. “Ze heeft veel ervaring op internationaal niveau voor België en ook met clubs in Europa, ook al is ze nog zeer jong. Ze presteerde opvallende prestatie op de NBA Academy in Las Vegas en werd uitgeroepen tot MVP van het kamp. Ze schoot de bal héél goed. We zagen meteen dat ze een team kan leiden, driepunters kan maken… En ze heeft gewoon een goede feeling. Ze is ook competitief. Ze wil groeien. Ze wil uitgedaagd worden. Dat paste allemaal bij wat wij zochten.”

Battiston speelde in haar debuut drie minuten en deelde meteen twee assists uit in een kolkend Cameron Indoor Stadium, tegen Georgie Tech dat met 84-46 werd verslagen. “Ik was zo enthousiast dat ik niet doorhad dat ik op het parket stond”, zei ze na afloop. “Ik was er echter klaar voor toen de coach zei dat ik moest opkomen. Ik heb mijn spel proberen spelen. Het was geweldig om zoveel mensen bij elkaar te zien, het was echt leuk!”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Onze landgenote was de voorbije jaren een vaste waarde bij de jeugdploegen van de Belgian Cats. Op het voorbije EK U18 in Turkije was ze goed voor gemiddeld 8 punten en 4 assists. Duke-coach Kara Lawson was alvast onder de indruk van het debuut van Battiston.

“Het is niet makkelijk voor een eerstejaars om hier te debuteren”, aldus de Amerikaanse. “Je wordt toch altijd een beetje voor de leeuwen gegooid. Maar je kon meteen zien dat ze visie heeft en dat ze de bal kan verdelen, dat was duidelijk in een nochtans beperkte invalbeurt. Ik denk dat ze ons echt kan helpen. Ik zie ze elke dag beter worden en gewoon geraken aan onze aanvalspatronen. Hopelijk kan ze een wapen worden vanaf de bank.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer