De twee gestolen werken

Schilderijen van Picasso en Chagall die jaren geleden gestolen werden in Tel Aviv, nu ontdekt in kelder in Antwerpen

De politie van Namen heeft twee gestolen waardevolle schilderijen, van Picasso en Chagall, teruggevonden in een kelder in Antwerpen. De werken waren in 2010 gestolen uit een woning in Tel Aviv, Israël. 

In februari 2010 braken dieven in in de privéwoning van een kunstverzamelaar in Tel Aviv, in Israël. De woning was stevig beveiligd, maar de dieven wisten toch binnen te dringen in de kluis. Naast juwelen (ter waarde van maar liefst 680.000 dollar) maakten ze ook twee waardevolle schilderijen buit: "L'homme en prière" van Marc Chagall, en "Tête" van Pablo Picasso. De waarde (toen?) 900.000 dollar. Er waren overigens ook andere schilderijen, maar die lieten de dieven netjes hangen. 

Fast forward naar eind 2022. Op dat moment loopt er een bericht binnen bij de afdeling georganiseerde misdaad van de Federale Gerechtelijke Politie van Namen. Een Belg, die in Namen woont, zou de twee schilderijen te koop aanbieden. Maandenlang zal de politie de verdachte in de gaten houden en zo zijn gewoontes, zijn relaties, zijn verplaatsingen, zijn drukbezochte plekken en zijn activiteiten in kaart brengen. Zo willen ze nagaan of hij effectief de schilderijen in zijn bezit heeft en hopen ze om te achterhalen waar. 

Vorige week woensdag is de politie dan uiteindelijk binnengevallen op twee adressen, waaronder de woning van de verdachte in Namen. Hij en zijn vrouw werden opgepakt, maar van de gestolen schilderijen geen spoor. Er werd wel een grote som geld aangetroffen. De man bekende dat hij de schilderijen in zijn bezit had, maar weigerde te vertellen waar hij ze verstopte. 

Maar eind goed, al goed: tijdens een derde huiszoeking ontdekt de politie de schilderijen in een kelder in Antwerpen. Ze werden daar bewaard in twee houten kisten, om schade te voorkomen. De politie laat nog weten dat er inderdaad geen schade is, en dat ze nog in de originele lijst zitten.  

BEKIJK - Peter Bernaerts: "Vrij uitzonderlijk dat schilderijen teruggevonden worden, en dan nog in een goede staat":

Videospeler inladen...

De hoofdverdachte is intussen aangehouden. 

Peter Bernaerts van veilinghuis Bernaerts noemt het uitzonderlijk dat gestolen schilderijen worden teruggevonden, en nog uitzonderlijker dat ze in goede staat zijn. "Alle lof voor de politie in Namen die dat heeft klaargespeeld. Kunstcriminaliteit is geen prioriteit, en het is en blijft een manier om geld op een sluikse wijze te transporteren. Dit is echt een opsteker voor ons."

De werken kent Bernaerts niet, de namen uiteraard wel. "Die kunstenaars zijn crisis proof. Ze zijn van die orde, dat zijn zulke bekende namen dat die altijd geld opbrengen. Nu nog meer dan vroeger. Ze komen weinig op de markt, dus de dieven weten wat ze gestolen hebben. In principe zijn die nu ook meer waard dan 13 jaar geleden."

Meest gelezen